У звіті ЄС по справі Тимошенко йдеться про неправомірний арешт і порушення в судах

Вівторок, 30 жовтня 2012, 15:47

Спостережна місія Європарламенту у справах ув’язнених лідерів опозиції відзвітувала про арешт, що не відповідає Конвенції з прав людини, і порушення права на справедливий суд.

Про це йдеться в закритому тексті звіту, який є в розпоряджені Української правди.

Екс-президент Європарламенту Пет-Кокс та екс-президент Польщі Александр Квасьневський представили його в Європарламенті 2 жовтня.

У звіті місія відзначила готовність до співпраці і добру волю зі сторони опозиційних партій, Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, Валерія Іващенка, їхніх родин та адвокатів.

Місія також відзначила готовність до співпраці зі сторони прем’єра Микола Азарова "чиє особисте втручання і добра воля відіграли незамінну роль у відкритті дверей лікарень, в’язниць і інституцій і в отриманні доступу до великого об’єму документів".

Доповідачі відзначають, що мають побоювання щодо того, що "справи не велися в повній відповідності до міжнародного права та стандартів". Такі ж побоювання місія висловлює щодо відповідності провадження до українського законодавства.

У звіті йдеться про те, що досудові арешти Тимошенко, Луценко та Іващенко "не були присуджені на підставах, які були б співмірними Європейській конвенції з прав людини, яка прийнята в Україні".

"Не було доказів того, що обвинувачені планують втекти, встати на перешкоді встановленню істини або ризикують здійснити нові злочини", - йдеться в звіті.

"Відтак арешт і утримання під вартою до і під час суду, на наш погляд, несумісні зі стандартами ЄСПЛ", - заявляють доповідачі.

Вони також зазначають, що в ході судового провадження обвинуваченим не давали належного часу для ознайомлення з матеріалами справи, підкреслюючи, що іноді більше 4 тисяч сторінок матеріалів обвинувачений мав прочитати з 3 дні.

Серед можливих порушень йдеться про те, що нерівність сторін обвинувачення і захисту, порушення конфіденційності спілкування обвинуваченого і його захисника, які часто були в оточенні охорони і не могли говорити сам-на-сам.

Незадоволення місії викликало те, що справи, які зараз розслідуються Генпрокуратурою, і в яких фігурує Тимошенко, винесли на загал, на думку доповідачів, це характеристика пострадянського правового спадку.

Звіт був представлений в Європарламенті 2 жовтня. Після цього доповідачі повідомили, що візьмуть перерву і продовжать роботу після завершення виборів, щоб не компрометувати свою роботу.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування