Україна так і не змогла усунути виборчі порушення - Mission Canada

Середа, 14 листопада 2012, 10:57

Українські органи влади не змогли належно вирішити питання серйозних виборчих порушень під час виборів до Верховної ради, що пройшли 28 жовтня.

Про це йдеться в заяві незалежної місії канадських спостерігачів Mission Canada.

Зокрема, місія висловила серйозні занепокоєння щодо процесу підрахунку голосів. 

"У значній кількості округів в процесі підрахунку голосів спостерігалися порушення, маніпуляції результатів, фальсифікація передачі електронних даних, навмисні затримання протоколів голосування, а також тиск та залякування, як членів дільничних, так і окружних виборчих комісій", - йдеться в заяві.

Крім того, канадійська спостережна місія простежила, що на місцях і надалі виносять суперечливі судові рішення стосовно визнання результатів голосування недійсними.

"Судові рішення не відповідали висловленим зауваженням або представленим повним  доказам, що часто призводило до позбавлення українських виборців права голосу", - йдеться у заяві.

Mission Canada також звернула увагу на серйозні прогалини в українському виборчому законодавстві, які призвели до процедурних суперечок між Верховною Радою та Центральною виборчою комісією щодо прийняття рішення та фінансування перевиборів у п’яти округах. 

"Кожна з обох поважних інституцій стверджує, що саме обов’язок іншої передбачає винесення правового і фінансового рішення про ці перевибори. Якщо вихід із цього глухого кута не буде знайдено, вірогідним результатом стануть п’ять постійних незаповнених місць у парламенті та позбавлення голосу понад 700 тисяч виборців", - сказала голова місії, сенатор Рейнел Андрейчук.

"Зрештою, жертвами цього небездоганного процесу є не політичні партії чи кандидати  – а український народ, який заслуговує на демократичне волевиявлення. Ми продовжуємо  закликати органи влади зробити належні кроки необхідні для відновлення віри у виборчий процес в Україні", - додала Андрейчук.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування