Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Посол у Росії про Митний союз повторив: "Ніколи не кажи ніколи"

Середа, 14 листопада 2012, 16:56

Партнери України не повинні ставити її перед вибором: інтегруватися в Європейський Союз чи у Митний союз.

Про це посол України в Росії Володимир Єльченко заявив на засіданні Клубу послів радіокомпанії "Голос Росії" на тему "Євразійське співробітництво. Перспективи й виклики", повідомляє УНІАН.

"Мені особисто не подобається, що питання інтеграції завжди ставиться без ясної і чіткої альтернативи – завжди або одне, або інше. Хоча насправді ситуація набагато складніше. Ми живемо у світі, який постійно міняється", - сказав він.

На думку Єльченка, відповідь на запитання, чи можливий Євразійський союз без України, залежить від політичних поглядів відповідача.

Посол зазначив, що відбуваються різні процеси в Євросоюзі, розвивається своєю чергою Митний союз, і ніхто не може сказати, що з себе становитиме Євразійський союз із початку 2015 року.

"На щастя чи на жаль, Україна географічно розташована так, що ми ніколи не зможемо вибрати – або те, або інше. Ми перебуваємо між двома блоками" - сказав він і додав, що показники товарообігу говорять, що вони обидва важливі для української економіки.

Єльченко зазначив, що в Україні експерти аналізують, де нам вигідніше бути, але вже сьогодні можна сказати, що "ми не можемо відмовитися від співпраці ні з Євросоюзом, ні з Митним союзом".

"Україна в ідеалі зацікавлена у встановленні однаково вигідної взаємодії і з Європейським Союзом, і з Митним союзом. Десь це можливо, у чомусь – ні", - сказав посол.

Він нагадав, що в українському законодавстві передбачена інтеграція з Євросоюзом, хоча йде активна співпраця з Євразійською комісією.

"Як говорив Джеймс Бонд: ніколи не говори ніколи. Усе можливо в цьому світі, він змінюється. В ідеалі, ми хотіли б знайти своє місце й там, і там, і вільно торгувати із країнами як Європейського, так і Митного союзу", - сказав Єльченко.

У свою чергу, перший заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Денисов заявив, що Україну ніхто не втягує у Митний союз Росії, Білорусі й Казахстану.

"Що означає, Україну намагаються змусити, використовуючи економічні важелі типу газу? Ніхто нікого не тягне, ніхто нікого не змушує, ніхто нікого не намагається кудись затягти, а тим більше, використовувати економічні важелі", - заявив він.

Денисов наголосив, що члени Митного союзу мають права надавати один одному преференції – а влада України не погоджуються на участь у МС, незважаючи на вигоду.

У МЗС України вже офіційно заявили у відповідь на попередню заяву Єльченка, що вступ у Митний союз зараз не стоїть на порядку денному української зовнішньої політики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...