Ірина Луценко: Світ визнав тортури проти українських в’язнів

Четвер, 15 листопада 2012, 15:11

Європейський комітет Ради Європи з попередження тортур і жорстокого поводження визнав, що Юрій Луценко зазнав тортур, заявляє дружина екс-міністра Ірина.

"Знадобилося майже два роки, аби нелікування та ненадання належної медичної допомоги Юрію Луценку були визнані як тортури", - заявила вона, коментуючи звіт Комітету, повідомляє "Народна самооборона".

За її словами, "українська влада весь цей час імітувала опікування здоров’ям незаконно ув’язненого Луценка, постійно звітуючи про "задовільний стан здоров’я" екс-міністра"

"І під час 32-денного голодування, і під час 15-годинних судових засідань із неодноразовим викликом "швидкої допомоги", і під час оприлюднення реальних діагнозів від цирозу печінки до гепатиту", - наголосила Ірина Луценко.

Вона зазначила, що Комітет у звіті вказує, що саме "тюремна адміністрація несе відповідальність за охорону здоров'я всіх ув’язнених", про що говорили раніше адвокати Луценка та омбудсмен.

Комітет також закликав українську владу вжити заходи, щоб усі в'язні, які потребують фахового лікування, "потрапляли до лікарні без невиправданої затримки".

Ірина Луценко зазначила, що захист її чоловіка не раз звертався до Печерського райсуду і адміністрації Менської колонії щодо госпіталізації Юрія Луценка до спеціалізованого стаціонарного медичного закладу для проходження не лише обстеження, а й лікування.

"Але наші звернення не були почуті жодного разу", - додала вона.

"У своєму звіті Європейський комітет наголосив і на жорстких обмеженнях у спілкуванні заарештованих із зовнішнім світом. Багатьом арештантам не дозволяється: приймати будь-яких осіб, які не є їхнім адвокатом; здійснювати телефонні дзвінки протягом тривалого часу", - зазначила Ірина Луценко.

"Саме така позиція авторитетної організації підкріплює наші постійні заяви про порушення права Луценка на зустрічі із адвокатами, захисниками, іншими особами, як висловлюють бажання зустрітися із ув’язненим політиком", - наголосила вона.

Дружина екс-голови МВС упевнена, що "такий звіт Європейського комітету Ради Європи з попередження тортур і жорстокого поводження вже сприйнятий світом як беззастережний доказ нелюдського поводження із українськими політв’язнями, який не потребуватиме додаткових підтверджень".

На її думку, цей звіт доводить, що ні президент як гарант дотримання прав усіх українців, ні Міністерство охорони здоров’я "не виконують своїх функцій та обов’язків перед своїми громадянами та зобов’язання перед міжнародними організаціями".

"Тепер український уряд, до якого спрямований цей Звіт, має довести на ділі задекларовані прагнення на шляху до Європи у сфері дотримання прав людини", - заявила Ірина Луценко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...