Посол: Євросоюз не хоче проводити саміт з Україною

Неділя, 18 листопада 2012, 13:42

Вперше за останні 15 років не відбудеться саміт Україна - Євросоюз в цьому році.

Про це в п'ятницю повідомив журналістам в Брюсселі посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв, повідомляє Дело з посиланням на польську Gazeta Wyborcza.

За словами дипломата, саміт не відбудеться, оскільки у Євросоюзу немає мотивації для визначення його дати. Хоча з Росією ЄС цього року проведе вже другий саміт.

"Це поганий сигнал. Як я повинен пояснити людям, що у ЄС цього року два саміти з Росією і жодного з Україною?" - сказав Єлісєєв.

Згідно діючій практиці, саміт ЄС-Україна проходить щорічно: раз в ЄС, раз в Україні. Останній відбувся 19 грудня 2011 року в Києві. Таким чином, в цьому році організатором саміту має бути Європейський Союз, і Брюссель повинен визначити дату.

"Ми кілька разів нагадували: час іде, давайте визначимо дату. Зараз вже, на жаль, пізно; мені кажуть, що календарі обох голів (Єврокомісії Жозе Баррозо та Євроради Германа ван Ромпея) вже заповнені", - повідомив посол України в ЄС.

З боку єврочиновників він чує, що раз в Україні пройшли вибори, то, швидше за все, в уряді відбудуться зміни, тому "давайте трохи почекаємо".

"Я їм кажу: так давайте визначимо дату в середині січня або в лютому. Але також не бачу з їхнього боку мотивації", - додав Єлісєєв.

Посол України в ЄС не сумнівається, що така ситуація є ефектом "проблеми Юлії Тимошенко", передає польська газета. ЄС вважає, що семирічний вирок Тимошенко має політичний підтекст.

"Як можна розглядати цю проблему або інші в наших відносинах, якщо немає діалогу на вищому рівні? Недостатньо технічних розмов, потрібен діалог на рівні тих, хто приймає рішення. Якщо у вас немає діалогу з Україною, значить, ви взагалі не зацікавлені вирішити проблему" , - скаржиться Єлісєєв.

Український посол сподівається, що на найближчому засіданні міністрів закордонних справ 27 держав ЄС в понеділок закличуть Баррозо і ван Ромпея до визначення дати саміту з Україною.

Також Єлісєєв вказує, що після підписання Угоди про асоціацію Євросоюз отримає "юридичний інструмент", щоб впливати на Україну в таких справах, як права людини, свобода ЗМІ та основи верховенства права.

Як повідомлялося, в п'ятницю Єлісєєв заявив після засідання Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС, що Україна і Євросоюз обговорили питання підготовки та порядку денного чергового двостороннього саміту, який повинен скоро відбутися. За словами Єлісєєва, дата проведення зустрічі високого рівня нині узгоджується.

А заступник міністра закордонних справ Андрій Олефіров наголосив, що ця зустріч спростувала "певний скептицизм" щодо відсутності діалогу між Україною та ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування