Кількість українців, які добре ставляться до Росії, зменшилась

Понеділок, 19 листопада 2012, 14:35

Порівняно з опитуванням лютого 2012 року, добре відношення до Росії в Україні трохи зменшилося – з 86% до 83%.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного КМІСом та "Левада"

За регіональним розподілом як і раніше, більшість позитивно налаштованих до Росії українців сконцентровано у Південному (91%) та Східному (90%) регіонах, найменше їх у Західному регіоні (63%).

У Центральному регіоні позитивно ставляться до Росії 87%.

Ставлення росіян до України навпаки, суттєво змінився за півроку – кількість позитивно налаштованих росіян збільшилася на 10% - з 64% до 74%.

"Можливо, цей підйом пов'язаний з прийняттям Верховною Радою "Закону про мову", а також з очікуваною перемогою Партії Регіонів у виборах до Верховної Ради і, відповідно, очікуваннями продовження керівництвом України лінії зближення з Росією", -прокоментував ситуацію заступник директора Левада-Центру Олексій Гражданкін.

Так кількість негативно налаштованих росіян зменшилася з 25% у лютому до 17% у вересні 2012 року.

В Україні кількість негативно налаштованих до Росії збільшилося з 9% до 11%.

І в Україні і в Росії більшість опитаних хотіли б, щоб обидві країни були незалежними, але дружніми державами - з відкритими кордонами, без віз та митниць (в Україні – 72%, в Росії – 60%). В Україні ця кількість збільшилася за півроку на 3%, в Росії - практично не змінилася.

В Росії порівняно з лютим зменшилася кількість тих, хто хотів би мати більш ізольовані відносини з Україною - з закритими кордонами, візами та митницями – з 20% до 14%. В Україні кількість таких відповідей зменшилася несуттєво – з 13% в лютому до 11% у вересні.

Об’єднатися в одну державу протягом останніх років хотіло більше українців, ніж росіян, проте поступово ситуація почала змінюватися. Якщо півроку тому цифри зрівнялися (16% в обох країнах), то зараз бажаючих об‘єднатися більше в Росії (20%) ніж в Україні (14%).

Дослідження проводилось з 21 вересня по 3 жовтня 2012 року. Методом інтерв'ю опитано 2043 респонденти, що мешкають в усіх областях України (включно з містом Києвом) та в Криму за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки не перевищує 2.3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News