Луценку мають виплатити "сатисфакцію" - омбудсмен

Середа, 21 листопада 2012, 11:53

Україна має три місяці на те, щоб сплатити екс-голові МВС Юрію Луценку відшкодування за невмотивоване утримання в СІЗО, згідно з рішенням Європейського суду з прав людини.

Про це сказала уповноважена з прав людини при Верховній Раді Валерія Лутковська в інтерв'ю "Укрінформу" під час робочого візиту у США.

"Якщо Європейський суд відхилив апеляцію (держави Україна), це означає, що його рішення набуло остаточного статусу і стало обов'язковим", - підтвердила вона.

"Україна також має три місяці на те, щоб сплатити пану Луценку визначену суму справедливої сатисфакції. Відповідно далі завдання омбудсмену – сприяти державі у тому, щоб рішення було ефективно виконано", - сказала Лутковська.

На запитання про відкрите її офісом провадження по Луценку вона відповіла, що воно є "загальним" і стосується, зокрема, надання медичної допомоги в умовах несвободи, ефективної реалізації його права на спілкування з рідними.

За словами Лутковської, у справі Луценка офіс омбудсмена ставив перед Пенітенціарною службою декілька питань.

"У ряді випадків ми отримували більш-менш зрозуміле пояснення того, що відбувається, чому, скажімо, у той момент у колонії пропав телефонний зв'язок. Стосовно медичного забезпечення намагаємося втрутитися задля того, щоб та медична допомога, яка надається пану Луценку, була достатньо ефективною в умовах несвободи", - сказала вона.

20 листопада стало відомо, що Європейський суд з прав людини відмовив у розгляді Великою палатою апеляції, яку подав уряд України на рішення про незаконність затримання і арешту екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування