Мельниченка в суді слухали без "глушилки" – а він заговорив про таємниці

Четвер, 22 листопада 2012, 12:59

Захисник інтересів Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко підозрює голову Печерського райсуду Києва Інну Отрош у незаконних діях.

Про це вона заявила "Українській правді" після засідання Печерського райсуду у справі за обвинуваченням екс-генерала МВС Олексія Пукача у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

Теличенко розповіла, що перед початком засідання "всі троє суддів (колегії) зайшли в кабінет голови суду, їх викликала голова Печерського суду Отрош Інна Олексіївна".

"Вони там перебували понад півгодини – і лише після цього з’явилися у залу судових засідань, де чекали їх сторони у справі", - сказала адвокат.

"У діях голови суду Отрош я вбачаю ознаки наявності складу злочину і писатиму відповідну заяву до правоохоронних органів", - заявила Теличенко.

Наступна несподіванка, за її словами, була в тому, що "не ввімкнули систему технічного захисту інформації" (звукової) для запобігання розголошення інформації. На заяву Теличенко про те, що забули ввімкнути її, суд відповів, що в цій системі немає потреби, оскільки Мельниченко не мав доступу до державної таємниці.

"Аргументом для відмови на клопотання проводити суд у частково відкритому режимі було те, що суд вважав, що розголошення державної таємниці може відбутися в будь-який момент, і не виключено, що Пукач захоче розповісти державну таємницю – і в цей час не буде захищено засідання, будуть якісь інші люди присутні", - зазначила адвокат.

"Але Мельниченкові, тим не менше, дозволили мати з собою захисником особу, яка не має допуску до державної таємниці, і, відповідно, не ввімкнули "глушилку", а засідання залишалося все ж закритим", - наголосила Теличенко.

Після цього, за її словами, розпочався допит Мельниченка.

"Він розповів, що він особисто був свідком розмови Кравченка і Кучми з приводу Подольського – там, де Кравченко доповідав президенту про те, що Подольського вивозили до лісу, били і розповіли йому, що не треба листівки роздавати", - переповіла Теличенко.

"Так само Мельниченко розповів, що він був свідком кількох різних розмов, де Кравченко, Кучма, Литвин і Леонід Деркач обговорювали необхідність якимось чином зупинити діяльність Гонгадзе як журналіста… і йдеться про аудіозаписи, які вже давно циркулюють в інтернеті", - додала вона.

Потім Теличенко змогла поставити Мельниченку запитання – і вже на друге її запитання екс-майор відмовився відповідати, пославшись на державну таємницю. Мельниченко пояснив, що, працюючи в охороні Кучми, він мав допуск до державної таємниці.

Оскільки захисник Мельниченка не мав допуску до держтаємниці, суд зробив перерву на те, щоб або екс-майор знайшов собі адвоката, який має допуск до неї, або Микола Неділько звернувся до відповідного підрозділу в Печерському суді з заявою про необхідність допуску його до державної таємниці.

Наступне засідання відбудеться в понеділок о 14 годині, заплановано допит іншого свідка, а Мельниченко до того часу має вирішити питання з захистом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News