Ющенко виніс із Помаранчевої революції три уроки

П'ятниця, 23 листопада 2012, 07:44

Екс-президент Віктор Ющенко виніс із Помаранчевої революції три уроки.

Про це він розповів у коментарі газеті Комерсант-Україна.

"Події 2004 року перетворили демократію з декларативної абстракції, якою бавилася тоді діюча влада, у реальну політичну практику. Мирна революція стала величезним компліментом національному характеру й зрілості українців", - сказав він.

"Перший великий урок - у громадян з'явилося право обирати чесну владу й готовність відстоювати свій вибір. Це урок-застереження для майбутніх владних еліт", - вважає Ющенко.

"Другий урок - українці стали нацією, оскільки вони творили свою історію у світовому контексті. Національна самосвідомість розбуджена", - сказав він.

"Третій урок - демократія вигідна, тому що політичні й економічні свободи взаємозалежні", - додав він.

При цьому Ющенко вважає, що "інші уроки "помаранчевої революції" ще не усвідомлені".

"Але рішення про її офіційне заперечення або переведення у небуття - неправильне й принизливе по відношенню до вибору мільйонів українців", - підкреслив він.

У той же час діючий міністр культури в уряді Миколи Азарова Михайло Кулиняк вважає, що Помаранчева революція була "проявом надій".

"Я б не сказав, що це взагалі була революція. Революція має на увазі насильство, а на Майдані люди були мирно налаштовані, вони висловлювали свою думку, співали пісні. Це був загальний прояв надій на краще, більшість із яких, на жаль, не здійснилася", - сказав він.

"Але нас це навчило висловлювати свої переконання мирним шляхом, показало, що ми є єдиним народом", - додав він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...