Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Люди з СІЗО вже просяться додому, а вдома можна сидіти і без "браслетів"

П'ятниця, 23 листопада 2012, 09:39

Сотні заяв надходять у суди від підслідних у СІЗО з проханням про зміну їм запобіжного заходу у зв'язку з дією нового Кримінального процесуального кодексу.

Про це повідомив радник президента – керівник головного управління Адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Люди, які перебувають у слідчих ізоляторах, направили в суди сотні заяв про зміну їм запобіжного заходу… Суди вже виносили рішення про обрання застав за підозрою в злочинах, по яких раніше суд ухвалював рішення про арешт", - сказав він.

При цьому Портнов зазначив, що грошова застава стане основним запобіжним заходом.

За його словами, внаслідок застосування цього запобіжного заходу разом із домашнім арештом слідчі ізолятори будуть значно розвантажені.

"Розвантажаться слідчі ізолятори, як ми очікуємо, відсотків до 25-30 у найближчі місяці. Вони розвантажаться, в основному, за рахунок застави. До певної міри, звісно, і за рахунок домашнього арешту", - підкреслив Портнов.

Радник президента також сказав, що відсутність поки пристосувань для електронного моніторингу за особами під домашнім арештом не завадить застосовувати такий запобіжний захід.

"Сьогодні є помилкове твердження, що домашній арешт не можна застосувати, бо не заготовлені пристосування для електронного моніторингу, так звані браслети", - зазначив Портнов.

"Кримінальний процесуальний кодекс зобов'язує співробітників міліції контролювати виконання підозрюваними запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту безпосередньо шляхом перевірки перебування цих осіб вдома. Цим будуть займатися дільничні міліціонери, оперативні співробітники", - пояснив він.

За словами Портнова, правоохоронці мають право заходити в житло, перевіряти наявність людини, брати в неї пояснення.

Радник глави держави пояснив, що головний зміст такого арешту в тому, що арештований повинен перебувати вдома чи постійно, чи той час, який визначить суд.

"До речі, суд може визначити й вибірково якусь кількість годин на день. Наприклад, суд може дозволити йому ходити в магазин, суд може дозволити йому гуляти навколо дому", - сказав Портнов.

При цьому він підкреслив, що поза домом за таким арештованим не буде контролю.

"Це залежить від ухвали суду. Припустімо, така ухвала суду: домашній арешт, але дозволяється виходити, наприклад, у магазин, дозволяється зустрічатися з обмеженим колом осіб, і забороняється, наприклад, у вечірній час доби виходити. Суд може зобов'язати здати закордонний паспорт", - підсумував Портнов.

Як відомо, новий КПК набув чинності 20 листопада поточного року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування