Таджицький чиновник викликав до себе Цукерберга: Є в цього Facebook господар?

Вівторок, 27 листопада 2012, 11:34

Голова служби зв'язку Таджикистану Бек Зухуров хоче обговорити з засновником Facebook Марком Цукербергом можливість контролю за критичними коментарями на адресу таджицьких чиновників і підприємців.

"Взагалі господар у цього Facebook є чи немає? Він не може приїхати до Таджикистану? Я б з ним у дні прийому зустрівся. Якщо у нього немає часу, можна поговорити з кимось із його помічників" - заявив Бі-бі-сі Бек Зухуров.

Захуров заявив, що щодня він отримує величезну кількість скарг від людей, незадоволених змістом розміщених в мережі постів.

"Наприклад, десь в Таджикистані води немає, або дороги погані, або неправильно дали прогноз погоди - вони (користувачі) ж про це не пишуть. Пишуть саме про грошові питання. Мені кажуть, що користувачі, які розміщують критичні коментарі про чиновників і підприємців, отримують за це від 5 до 10 тисяч доларів. Я дуже здивувався тому, як дорого коштують коментарі", - зазначив голова таджицької служби зв'язку.

Зухуров розповів, що про появу критичних статей про Таджикистан йому повідомляють добровольці з спецвідділу, який стежить за змістом постів в інтернеті.

Тим часом, голова служби зв'язку спростував повідомлення в ЗМІ про закриття доступу до Facebook, при цьому Зухуров визнав, що в разі необхідності доступ буде заблокований.

"Я особисто розпорядження блокувати доступ до соціальної мережі Facebook не давав. Служба зв'язку теж ні, але якщо буде необхідність, доступ буде закритий. Я щодня отримую скарги від людей про зміст мережі. Мережа вирішує не соціальні питання, а чисто комерційні. Всі пам'ятають, як починалася громадянська війна в країні, так от тоді все теж починалося з критики. Ми не допустимо війни", - підкреслив голова відомства.

Як відомо, раніше служба зв'язку Таджикистану повідомила про створення групи добровільних спостерігачів, які будуть відстежувати всю інформацію в інтернеті, що стосується країни.

Контролюючі органи отримають повноваження фільтрувати і блокувати сайти, які не пройшли моніторинг.

"До цієї групи входять патріоти-добровольці - пенсіонери, студенти, професори, вчителі. Їм небайдужа доля країни, вони постраждали від інтернету і війни людей. Стеженням вони займаються безкоштовно. Вони борці з чутками", - заявив Зухуров.

У неділю Асоціація інтернет-провайдерів республіки розіслала інтернет-провайдерам і операторам мобільного зв'язку sms-повідомлення про блокування Facebook.

Більшість телекомунікаційних компаній підкорилися вимозі служби зв'язку, побоюючись санкцій влади.

Всі інтернет- і мобільні компанії Таджикистану фактично залежать від служби зв'язку при уряді країни, оскільки цей державний орган видає всі основні ліцензії на надання послуг мобільного зв'язку та інтернету.

Facebook для громадян Таджикистану залишається одним з небагатьох майданчиків для вільного обговорення суспільно-політичних проблем. Саме там в останні місяці деякі з них під своїми справжніми іменами жорстко критикували рішення і дії таджицької влади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування