Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Палестинці, французи й росіяни намагаються з'ясувати, чи був отруєний Арафат

Вівторок, 27 листопада 2012, 14:41

Ексгумація останків колишнього палестинського лідера Ясіра Арафата була зроблена у вівторок вранці у Рамаллі на Західному березі Йордану.

Експерти зі Швейцарії, Франції й Росії візьмуть проби його костей, щоб установити, чи була його смерть результатом отруєння полонієм-210, повідомляє ВВС.

Взяти пробу дозволили лише одному лікарю з Палестини, але процесом керували лікарі з Франції, Швейцарії та Росії.

Раніше цього року палестинці відзначили 8 років з дня смерті Арафата. Фото в Мавзолеї Арафата EPA/Fadi Arouri 

Представник Палестинської автономії повідомив агентство Ассошіейтед прес, що останки лідера були перенесені з мавзолею в найближчу мечеть, щоб експерти змогли взяти проби.

Влада Палестинської автономії вимагала участі в розслідуванні російського експерта, приблизно через те, що не цілком довіряють Франції й Швейцарії.

Вивчення проб може зайняти кілька місяців.

Глава палестинського комітету з розслідування обставин смерті Арафата Тауфік ат-Тіраві заявив, що в комісії є докази, які можуть вказувати на причетність ізраїльтян до смерті Арафата, повідомляє телеканал "Скай ньюз", передає Інтерфакс.

"У нас є докази, які можуть свідчити, що Арафат був отруєний ізраїльтянами. Необхідно з'ясувати правду про смерть Ясіра Арафата", - сказав ат-Тіраві.

Багато палестинців як і раніше вважають, що Арафат був отруєний ізраїльтянами, які бачили в ньому перешкоду на шляху до встановлення миру й помістили його під домашній арешт.

Ізраїль категорично заперечує свою причетність до смерті Арафата.

 

Його самопочуття різко погіршилося в жовтні 2004 року. Через два тижні він був доставлений до військового госпіталя у Парижі, де й помер 11 листопада 2004 року у віці 75 років.

Прокуратура Франції почала розслідування в серпні цього року, після того як телеканал "Аль-Джазіра" разом із ученими з Інституту радіаційної фізики Університету Лозанни виявив "значні" сліди полонію-210, у пробах, взятих з особистих речей Арафата, у тому числі з його знаменитого головного убору - куфії.

У деяких випадках рівень радіаційного фону був в 10 разів вищій, ніж на контрольних пробах.

Колишній офіцер ФСБ Олександр Литвиненко помер від впливу полонію-210 у Лондоні в 2006 році. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування