У Києві нарешті вирішили заборонити будівництво в історичному центрі

Середа, 28 листопада 2012, 07:55

У Київській міськдержадміністрації розроблений проект рішення про повну заборону нового будівництва в історичному центрі Києва.

Відповідний проект наводить Комерсант-Україна.

Згідно з документом, будівництво буде заборонено в буферних зонах Софії Київської й Києво-Печерської лаври й на Печерських схилах.

Він буде поширюватися на зведення нових будов, а також на реконструкцію з розширенням і надбудовою вже існуючих будинків, але не буде стосуватиметься проведення робіт з реставрації пам'ятників культурної спадщини й будівництва об'єктів, що забезпечують життєдіяльність міста, наприклад інженерних мереж.

Охоронна зона простягнеться від Пішохідного моста по Набережному шосе до бульвару Дружби Народів, пройде вулицями Старонаводницькою, Лейпцігською, Івана Мазепи, Михайла Грушевського, охопить Європейську площу й майдан Незалежності.

Потім її межі пройдуть вулицями Хрещатик і Прорізна. У зону також увійдуть вулиці Ярославів Вал, Велика й Мала Житомирська, Львівська площа, територія біля Національного музею історії України й Владимирська гірка. Заборона діятиме до затвердження плану зонування центру Києва, робота над яким тільки почалася. 

У пояснювальній записці до документа сказано, що розробка проекту обумовлена численними зверненнями киян, а також рішеннями ЮНЕСКО.

Нагадаємо, на останній 36-й сесії організація закликала Україну ввести мораторій на будівництво в буферних зонах, у іншому випадку в 2013 році Софія Київська й Києво-Печерська лавра можуть бути виключені зі списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Експерти вважають цей проект неефективним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування