Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Романюк пішов Євросудом на ОВК 94, яка назвала Засуху переможницею

Середа, 28 листопада 2012, 11:37

Кандидат у депутати від Об’єднаної опозиції Віктор Романюк звернувся до Європейського суду з прав людини щодо рішення ОВК №94.

Звернення зроблене за підтримки Юридичного департаменту Центрального штабу Об’єднаної опозиції, повідомляє прес-служба Фронту Змін.

Романюк просить суд визнати, що таке рішення ОВК порушує право на вільні вибори - стаття 3 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод людини. 

У заяві кандидата наводиться посилання на аналогічну справу "Ковач проти України", яка розглядалася у Європейському суді з прав людини 2008 року. 

У цій справі суд дійшов до висновку про те, що рішення про скасування результатів голосування на виборчих дільницях слід вважати свавільним і таким, що порушує право на вільний вибір.

У зверненні Романюка до ЄСПЛ зазначається, що неврахування понад 30 тисяч голосів виборців також може свідчити про "відхилення від принципу загального виборчого права, що породжує ризик підриву демократичної легітимності обраного таким чином законодавчого органу – Верховної Ради".

Як відомо, за підрахунком голосів, здійсненим на підставі примірників протоколів ДВК в окрузі №94 Романюк отримав 40605 голосів виборців, а кандидат від Партії регіонів Тетяна Засуха – 30941.

Проте після низки судових процесів, ініційованих спостерігачами від партії влади нібито про недопуск їх на виборчі дільниці, було визнано протиправними дії 27 ДВК. На підставі цього ОВК визнала недійсним голосування на цих дільницях, а це понад 30 тисяч голосів.

ОВК не врахувала голоси по цих дільницях і назвала переможцем Тетяни Засухи. Водночас Центрвиборчком прийняв рішення про неможливість встановлення результатів по цьому округу.

Романюк пройшов через усі судові інстанції в Україні, однак всюди отримав відмови.

Це перше звернення до Євросуду щодо 5 "проблемних" округів, в яких ЦВК не змогла встановити результати виборів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування