До Євросуду подали вже другий позов щодо виборів у окрузі

П'ятниця, 30 листопада 2012, 17:45

Об’єднана опозиція звернулася до Європейського суду з прав людини щодо результатів парламентских виборів у 14-му окрузі на Вінничині.

Про це повідомляє прес-служба партії "Фронт змін".

Кандидат у депутати від "Батьківщини" Іван Мельничук оскаржив у суді дії ОВК №14, що прийняла протиправне рішення про перерахунок голосів та фактично відібрала перемогу в опозиційного кандидата.

Мельничук просить суд визнати, що дії ОВК №14 порушують право на вільні вибори, закріплене статтею 3 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

У заяві кандидата до Європейського суду з прав людини наголошується, що "ОВК прийняла рішення про перерахунок голосів уже після прийняття протоколів ДВК, хоча закон дозволяє це лише під час прийняття документів від дільничних комісій".

"Більш того, ОВК №14 під час перерахунку голосів не врахувала голоси 2301 виборця, що призвело до викривлення реального волевиявлення виборців, порушення конституційного права громадян на участь в управлінні державними справами, права вільно обирати і бути обраними до органів державної влади", - підкреслено в документі.

Мельничук у заяві нагадує про аналогічну справу "Ковач проти України", яка розглядалася в ЄСПЧ. Тоді суд дійшов до висновку, що рішення про скасування результатів голосування на виборчих дільницях є свавільним і порушує право на вільний вибір.

Як відомо, за підрахунком голосів, здійсненим на підставі примірників протоколів ДВК в окрузі №14, Мельничук отримав 37002 голосів виборців, друге місце посів Віктор Жеребнюк із 34784 голосами.

Проте вже після того, як ОВК отримала виборчі документи від дільничних комісій, невідомі пошкодили частину бюлетенів із голосами за Мельничука. Наступного ж дня його опонент подав до ОВК заяву з вимогою провести повторний підрахунок голосів.

І хоча на той час на сайті ЦВК уже було зафіксовано перемогу опозиційного кандидата, комісія в порушення закону провела перерахунок, згідно з яким переміг Віктор Жеребнюк.

Об’єднана опозиція безрезультатно оскаржувала рішення ОВК №14 в українських судах.

Раніше кандидат в депутати від "Батьківщини" Віктор Романюк звернувся до Європейського суду з прав людини стосовно рішення ОВК № 94, яка визнала недійсним голосування на 27 дільницях округу, таким чином не врахувавши волевиявлення понад 30 тисяч українців.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...