Ялтинці просять Януковича не розширювати "дачу" за рахунок "Магарача"

Понеділок, 10 грудня 2012, 13:21

У селищі Отрадне (Велика Ялта) біля входу на територію Південнобережного відділення агрофірми "Магарач" провели пікет проти його ліквідації та знищення історичних і наукових будівель.  

Як пише "Центр журналістських розслідувань", ялтинці дізналися, що 10 грудня має розпочатися повне зачищення території відділення АФ "Магарач" – і вона буде приєднана до розкішної вілли, відомої в народі як "Чайний будиночок" або "дача Януковича".

Учасники пікету – колишні  співробітники  агрофірми – вранці тримали у руках плакати з написами: "Руки геть від "Магарача!", "Президенте, не розширюйте кордони Межигір’я за рахунок "Магарача" тощо.

Потім планувалося продовжити акцію (о 12 годині) біля будівлі НІВіВ "Магарач" на вулиці Кірова в Ялті.

"Представники будівельної компанії, якій доручено провести демонтаж, розповіли нам, що їм поставлено завдання знести будівлю винзаводу й усі споруди на фізіологічному майданчику. На наше запитання – що буде з історичним підвалом? - нам відповіли, що, швидше за все, у нього заб'ють усе будівельне сміття", - розповів голова Наукового товариства виноградарів і виноробів України Тагір Рамазанов.

У заяві Наукового товариства виноградарів і виноробів України та Громадського комітету Великої Ялти говориться, що "історія "Магарача", яка веде свій початок із 1828 року зі створення Магарацького училища виноградарства й виноробства, може бути перервана".

"На вже здійсненому замовники та виконавці цього злочину не зупиняться й під загрозою опиняться виноградники, у тому числі останні 14 гектарів мускату білого "Магарача", які розташовані на схилі над будівлею заводу", - упевнені у цих організаціях.

"Крім того, у ділових колах обговорюється інформація про плани продажу будинків самого інституту "Магарач" у центрі Ялти, які також є пам’яткою культурної спадщини",  - говориться в заяві.

Учасники акції протесту зажадали від міністра агрополітики Н.Присяжнюка, в.о. президента Національної аграрної академії наук В.Петриченкп, директорп НІВіВ "Магарач" А.Зотова зупинити знищення інституту "Магарач", ліквідацію Південнобережного відділення його агрофірми, руйнування історичних будівель, підвалу й дослідного майданчика.

Вони вимагають також оприлюднити всі розпорядчі документи, на підставі яких була вивезена унікальна колекція пляшок вина й відбувається ліквідація відділення АФ "Магарач" у Отрадному, а також щодо подальшої долі НІВіВ.

Вілла, відома у народі як "Чайний будиночок" або "дача Януковича" була побудована у Отрадному на місці старої ампелографічної колекції "Магарача", від ділянки під якою президія Академії аграрних наук добровільно відмовилася.

У 2003 році уряд Криму передав ділянку в оренду на 49 років "Міжрегіональному промисловому союзу", а 2008 року – задовольнив звернення МПС про розірвання угод оренди на обидві ділянки загальною площею 2,05 га й передав їх ТОВ "Пансіонат сімейного типу", засновниками якого є структури, близькі до сина президента Олександра Януковича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування