США навряд чи допоможуть Кузьміну з доказами проти Тимошенко

Четвер, 13 грудня 2012, 08:29

Вашингтон навряд чи задовольнить запити Генпрокуратури України про сприяння в організації допитів Павла Лазаренка й Петра Кириченка, пише "Комерсант-Україна".

"США отримали декілька запитів від України за угодою про взаємну правової допомоги. Ці заявки зараз перебувають на розгляді департаменту юстиції, який уважно їх вивчає", - підтвердили газеті в посольстві США.

Але, як пише видання, Вашингтон, "вочевидь, не задовольнить жодну з попередніх заявок ГПУ, однак і відповісти відмовою не наважується".

Раніше перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін написав у листі до президента США, що "ГПУ близько 30 разів зверталася до департаменту юстиції з проханням про сприяння в організації допитів Павла Лазаренка, Петра Кириченка й Миколи Мельниченка", але "департамент юстиції ігнорує звернення української сторони". 

Кузьмін у листі Бараку Обамі пояснював, що інформація від Лазаренка й Кириченка допомогла б установити замовників убивства Євгена Щербаня – хоча раніше стверджував, що у слідства є докази причетності до нього Юлії Тимошенко.

Згідно з угодою про правову допомогу між Україною та США, департамент юстиції США у випадку відмови в такій допомозі зобов’язаний поінформувати про його причини. 

Відмова можлива, якщо запитувана Києвом допомога "загрожує безпеці США" або якщо розслідувана справа стосується військових чи політичних злочинів. Юлія Тимошенко не має статусу політв'язня. 

Вашингтон може вимагати від Києва вказати в заявці не лише дані про розслідувану справу, але навіть "перелік запитань, які планується задати допитуваній особі". 

"Ми неодноразово й чітко висловлювали нашу серйозну стурбованість щодо політичної мотивації кримінального переслідування ряду осіб в Україні й справедливості процесів над ними. Прохання про допомогу в кримінальних розслідуваннях і переслідуваннях повинні розглядатися з урахуванням цих проблем", - заявили газеті в посольстві США.

"Ми залишаємося вірні політиці співпраці з Україною по багатьох напрямках... Негайне припинення політично мотивованих переслідувань усуне основну перешкоду, яка заважає нам зміцнювати відносини й робити їх ще продуктивнішими", - додали там. 

Джерело, причетне до роботи попередньої слідчої групи у справі про вбивство Щербаня в 1996 році, заявило газеті: "У справі Тимошенко зібрано багато чого, і ми були впевнені в її винуватості, але довести цього в суді не могли. Прямих доказів немає, є лише опосердковані, а їх недостатньо для судового процесу. І я дуже сумніваюся, що через стільки років Кузьміну вдалося знайти щось нове". 

У числі доказів, крім платіжних доручень за підписом Тимошенко про перерахування коштів банді Євгена Кушніра, яка розстріляла Щербаня, є відомості про її зустрічі зі членами банди, про їхні спільні перельоти й проживання в одному готелі.

"Якби ви бачили всі докази, у вас не залишилося б сумнівів у її причетності", - стверджує інший співрозмовник газети.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
19:32
На фронті за день 91 боєзіткнення, найгарячіше на трьох напрямках – Генштаб
19:20
Громадянина Латвії звинувачують у плануванні диверсій в Україні
19:17
16-річна українка завоювала золото на етапі Кубку світу зі спортивної гімнастики
19:15
оновленоРосіяни вдарили по Одесі: серед постраждалих – трирічна дитина, зруйновано будинки
18:49
легка атлетикаМолотобоєць Кохан із рекордом сезону завоював срібло на турнірі "золотого рівня"
18:44
Зеленський звинуватив союзників у подвійних стандартах: Забули, що Ізраїль – не країна НАТО
18:26
Учені встановили, як організми формують довготривалу "пам’ять" про пережитий біль
18:25
Дюплантіс уже на 9 см підняв легендарний рекорд Бубки у стрибках з жердиною
17:57
футбол"Кривбас" вирвав перемогу над "Чорноморцем" у 25 турі УПЛ
17:45
У партії влади Грузії назвали умову, за якої закон про "іноагентів" можуть скасувати
Усі новини...