Яценюк вніс постанову про розслідування порушень на виборах

Субота, 15 грудня 2012, 10:42

Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк вимагає від ГПУ, МВС та СБУ розслідувати порушення на виборах.

Відповідний проект постанови "Про розслідування фактів фальсифікацій під час виборів до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року" зареєстровано у п’ятницю в Верховній Раді за номером 1001, повідомляє прес-служба "Фронту змін".

У пояснювальній записці до проекту постанови наголошується, що опозиція зафіксувала численні факти порушення виборчих прав громадян, значна частина яких, згідно з Кримінальним кодексом, вважається кримінально караними злочинами та передбачають відповідальність до шести років позбавлення волі.

Яскравими прикладами масових фальшувань названо, зокрема, порушення в одномандатних виборчих округах № 11, 14, 94, 132, 194, 197, 223 та ще на декількох десятках округів. "У більшості цих випадків застосовувався адміністративний тиск та підкуп з боку кандидатів у народні депутати та підконтрольних їм правоохоронних та судових органів", - наголошується в документі.

Крім того, йдеться там, окремі судді приймали незаконні рішення та здійснювались неправомірні дії з метою викривлення результатів волевиявлення на користь провладної партії та провладних кандидатів у депутати.

Голова фракції "Батьківщина" вимагає перевірки Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою юстиції та Генеральною прокуратурою дотримання суддями присяги під час розгляду справ, пов’язаних із виборчим процесом.

У разі встановлення факту винесення суддями завідомо неправосудних рішень, постановою передбачається притягнення їх до відповідальності та звільнення з посади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування