У Януковича сподіваються в обмін на союз з Росією одержати дешевий газ

Вівторок, 18 грудня 2012, 08:12

За підсумками візиту президента Віктора Януковича в Москву буде прийнято політичне рішення й створена робоча група з вивчення умов приєднання України до ЕврАзЕС. 

Про це пише газета Комерсант-Україна з посиланням на урядового уповноваженого з питань співробітництва із РФ, СНД, ЕврАзЕС  і регіональними об'єднаннями Валерія Мунтіяна.

"На першому етапі інтеграції до Митногт союзу ми повинні стати членом ЕврАзЕС, прийнявши пакетом 10 угод, що формують ЕврАзЕС. За попередніми оцінками, жодна із цих угод не вступає в конфлікт із українським законодавством,- розповів Мунтіян.

аступний етап — вивчення договірної бази ТС. За першими оцінками, з 51 угоди нас задовольняє 29. Але цю оцінку потрібно буде провести ще раз, з більш детальним аналізом інших 22 угод", - додав він. 

Мунтіян визнав, що "часткове приєднання" до норм Митного союзу неможливо. Але він висловив сподівання, що Росія й інші члени ТС підуть на поступки Україні й уведуть для неї особливий порядок вступу до союзу.

"Не виключено, що ТС внесе зміни до своїх основних документів й дозволить нам часткову адаптацію норм ТС",- заявив він.

Від вступу в ТС Київ розраховує одержати низку економічних преференцій, фінансування яких ляже насамперед на Москву.

В українському уряді наполягають, що їхній список повинен бути погоджений до офіційного старту переговорів про членство.

Україна розраховує одержати зниження ціни на газ. Конкретні параметри нового газового договору сторони не розголошують.

"На експертних переговорах із представниками союзу ми погодили, що Україна має одержати газ по $165",— заявив Мунтіян, відзначивши, що не проінформований про підсумкові домовленості, досягнуті до візиту президента. Вартість російського газу для Білорусії в 2013 році складе $166 за тисячу кубометрів. 

Джерело у Міненерго, ґрунтуючись на порівнянні російської ціни із ціною покупки газу в Німеччині, повідомив, що максимально можлива вартість російського газу для України може скласти $350 за тисячу кубометрів: "Якщо ціна буде вище, домовленості втратяться всякого змісту". 

Втім, навіть оптимістичний варіант, викладений Мунтіяном, припускає, що знижка до вартості газу для України буде тимчасовою.

"$165 — це на перший рік. Потім вартість газу й в Україні, і в Росії буде підвищуватися приблизно на 20% на рік, і через п'ять років вийде на світовий рівень",— заявив він. 

Передбачається, що також буде скасоване експортне мито на нафту (економія в перший рік складе $3 млрд) і нафтопродукти (біля $500 млн) і зняті захисні міри країн ТС відносно української продукції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Усі новини...