Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Репортери без кордонів: кількість випадків залякування журналістів зросла втричі

Четвер, 20 грудня 2012, 09:12

В Україні кількість фактів залякування журналістів у порівнянні з минулим роком зросла майже втричі.

Про це повідомила міжнародна організація "Репортери без кордонів", пише "Комерсант-Україна".

При цьому було порушено лише чотири кримінальні справи за статтею, що передбачає покарання за перешкоджання професійній діяльності журналістів.

"Якщо в 2011 році ми зафіксували 37 подібних фактів, то в цьому році їх кількість наближається до 100", - заявила представник організації "Репортери без кордонів" в Україні Оксана Романюк.

Приміром, восени біля під'їзду свого будинку невідомі жорстоко побили журналіста телеканалу "1 +1" Дмитра Волкова.

Хоча колеги пов'язували напад з професійною діяльністю, кримінальна справа була порушена за фактом хуліганства.

За словами Романюк, в 2012 році в Україні не загинув жоден журналіст.

В той же час, народний депутат Юрій Стець вимагає негайної зустрічі з Віталієм Захарченком, аби обговорити застосування сили і спецзасобів щодо журналістів, пише "Телекритика".

"Подія, що відбулася 19 грудня 2012 року під час атаки невідомих молодиків на Гостиний двір у Києві із застосуванням сили та спецзасобів, викликає обурення у суспільстві", - вважає нардеп.

"А безкарність подібних вчинків по відношенню до громадських діячів та журналістів вимагає негайного особистого втручання міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка", - сказав він.

Стець повідомив, що окрім офіційно надісланого депутатського запиту на Захарченка, він у телефонній розмові з керівником прес-служби МВС Володимиром Поліщуком поставив вимогу негайної особистої зустрічі з міністром.

"У відповідь отримав запевнення, що така зустріч відбудеться найближчим часом. Думаю, що в необхідності цього діалогу мене підтримають колеги, що входили до складу парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації VI скликання як від опозиції, так і від влади", - сказав Стець.

Як відомо, 19 грудня під час висвітлення протестної акції на Гостиному дворі, постраждала від сльозогінного газу знімальна група 5 каналу.

Не зважаючи на те, що журналісти представилися і показали посвідчення, невідомі нападники у чорному розпилили їм газ просто в обличчя.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування