Саакашвілі у відповідь на арешти його людей погрожує розпустити Кабмін

П'ятниця, 21 грудня 2012, 10:05

Президент Грузії Михайло Саакашвілі вперше пригрозив відправити у відставку уряд Бідзіни Іваінішвілі.

Цьому передували новий арешт в оточенні глави держави, а також рішення грузинського парламенту про перепідпорядкування особистої охорони президента прем'єру, пише Комерсант.

Конституція дозволяє Михайлу Саакашвілі не тільки відправити у відставку уряд, але й розпустити парламент, що контролюється блоком "Грузинська мрія" Бідзіни Іванішвілі.

У середу ввечері представники слідчої служби мінфіну й генпрокуратури викликали на допит групу колишніх високопосадових чиновників у справі про хабар у розмірі $1 млн.

Після п'ятигодинного допиту зі статусу свідків вони були перекваліфіковані в обвинувачуваних й узяті під варту.

Мова йде про колишнього міністра юстиції й освіти, гендиректора телекомпанії "Руставі-2" Ніке Гварамію, екс-міністра енергетики й фінансів Олександра Хетагурі, гендиректора компанії "Теласи" Деві Канделаки, екс-заступника міністра економіки Каху Даменію. 

Новина про арешт соратників застала Михайла Саакашвілі в Кутаїсі, де він зустрічався з членами парламенту від партії "Єдиний національний рух" і депутатами міськради.

Президент вирішив одразу повернутися в столицю, але біля виходу з будівлі думи його чекали сотні прихильників правлячої коаліції "Грузинська мрія".

Вони спробували блокувати президентський кортеж, а деякі стали кидати в нього камені. Охороні із складнощами вдалося провести машину із главою держави через натовп. Потім мітингувальники напали на депутатів від ЕНД, побивши й обплювавши деяких з них. 

Виступивши пізніше по телебаченню, Михайло Саакашвілі відкрито пригрозив уряду "серйозними наслідками" за все що відбувається, у тому числі за арешти й напади на депутатів.

 "Гендиректора найбільшої і найпопулярнішої в країні телекомпанії заарештували за брехливим обвинуваченням. Але для тих, хто робить таке, усе закінчиться дуже скоро і дуже погано. Я попереджаю їх, що вони вже дуже близькі до небезпечної риси". 

Експерти сприйняли слова президента як загрозу відправити уряд у відставку.

"Президент може в будь-який момент навіть без пояснення причин відправити у відставку прем'єра й весь уряд. А якщо парламент не погодиться з новою кандидатурою прем'єра, розпустити й сам парламент",— пояснив експерт агентства GHN Ніка Імнаішвілі. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування