Європейський "потяг" може піти назавжди для України - експерт

Понеділок, 24 грудня 2012, 11:11

Якщо угоду про асоціацію України й Євросоюзу не підпишуть на наступному саміті Східного партнерства у листопаді 2013 року, то шанс для України може бути втрачений.

Таку думку висловив експерт німецького Фонду Бертельсманна Корнеліус Охманн у розмові з "Deutsche Welle".

За його словами, після того, як країни ЄС на початку грудня висунули чіткі умови підписання угоди про асоціацію, часу на роздуми в української влади немає.

"Якщо угоду не буде підписано на наступному саміті Східного партнерства у листопаді 2013 року, як пропонує Брюссель, то потяг може піти назавжди", - сказав експерт.

"Європейські еліти мусять концентруватися на внутрішніх проблемах – таких, як порятунок євро. Східна Європа втрачає увагу ЄС і домогтися особливого ставлення буде дедалі важче", - заявив Охманн.

За словами німецького експерта, замість зближення з Євросоюзом 2012 рік став для України роком регресу європейської інтеграції.

Найяскравішою ознакою цього Охманн називає те, що цього року Україна остаточно втратила статус лідера Східного партнерства. Тепер він закріпився за Молдовою – відтак Кишинів отримує більше грошей від ЄС і має значно вищі шанси наступного року підписати Угоду про асоціацію, ніж Україна, зауважує аналітик.

За даними опитування DW-Trend, і настрої українців за 2012 рік стали більш скептичними щодо європейської інтеграції: більшість хоча й залишається прибічниками вступу України в ЄС, але загалом сумнівів щодо європейської інтеграції дедалі більше.

За вступ до Євросоюзу виступають 52% опитаних, згідно з останніми даними DW-Trend (у рамках дослідження вивчається думка мешканців міст із населенням понад 50 тисяч жителів). Це найнижчий показник останніх років. Ще рік тому приєднання до ЄС хотіли 74% опитаних городян.

 

Політолог Валерій Чалий вважає, що "довіра падає не через небажання українців увійти в європейську сім’ю, а через розуміння, що часто дії влади є декларативними і розходяться з баченням громадян".

"Цей скепсис пояснюється радше падінням довіри до української влади", - переконаний він.

Чалий також називає 2012 рік втраченим для європейської інтеграції – принаймні, на державному рівні. За винятком парафування навесні Угоди про асоціацію, переговори щодо якої було завершено ще торік, суттєвих досягнень немає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування