Росія розслідує причетність Березовського до викрадення в Україні конкурента Путіна

Понеділок, 24 грудня 2012, 14:06

Генпрокурор Росії Юрій Чайка розпорядився провести перевірку фактів, викладених у черговому фільмі, показаному в минулу неділю на держканалі "Росія".

Мова йде про фільм "Березовський", в якому автор пов'язує ім'я опального олігарха з резонансними злочинами, в тому числі з убивством журналіста Влада Лістьєва, повідомляє Інтерфакс.

Також автор фільму зв'язав ім'я Березовського з викраденням кандидата в президенти Росії в 2004 році Івана Рибкіна.

"Юрій Чайка дав вказівку направити матеріали фільму, показаного на телеканалі "Росія", до Слідкому РФ для проведення дослідчої перевірки викладених у ньому фактів і прийняття відповідного процесуального рішення", - заявила в понеділок офіційний представник відомства Марина Гриднєва.

У фільмі про Березовського розповіли кілька його колишніх колег, серед яких депутат Андрій Луговий, який раніше займався охороною родини олігарха.

Також у фільмі прозвучали інтерв'ю з колишніми керівниками російських і українських спецслужб і начальником охорони екс-президента РФ Бориса Єльцина Олександром Коржаковим.

Автор фільму-розслідування про Бориса Березовського Андрій Кондрашов стверджує про причетність Березовського до викрадення кандидата в президенти Рибкіна.

Кандидата нібито виманили з Москви під приводом таємної зустрічі з Асланом Масхадовим - "Рибкін мріяв у передвиборчих перегонах оголосити про те, що зупинить війну в Чечні".

Даний факт підтверджує і екс-генпрокурор України Геннадій Васильєв, зауваживши, що "ця зустріч по надуманим приводом постійно відкладалася".

За його словами, в ході розслідування справи про викрадення Рибкіна було встановлено, що "диригенти злочину перебували за межами України".

"Звучали прізвища Березовського і Патаркацишвілі (Патаркацишвілі - діловий партнер Березовського), які були причетні до зникнення Рибкіна. Відпрацьовувалася версія, що його могли фізично усунути".

Колишній голова СБУ Ігор Смешко заявив, що "СБУ володіло об'єктивною достовірною інформацією, що життю Рибкіна реально загрожує небезпека." У районі Львова теоретично міг бути знайдений його труп", - сказав Смешко.

Він зазначив, що метою викрадення і можливого вбивства Рибкіна була "дестабілізація ситуації на Україні і в Росії".

Кондрашов пояснив, що "все мало виглядати так: мстивий Путін замовив, а підступний Кучма виконав, причому так, що ще й підставив спеціально ненависних йому западенців", - пояснив автор фільму.

"Майдан би почався раніше, і розлючені западенці прийшли б скидати злочинця Кучму. А в цей час у Росії скасовуються вибори, Путін після смерті суперника не має права знову балотуватися і влада тимчасово переходить до прем'єра Михайла Касьянова - зручної фігури для Березовського", - пояснює Кондрашов.

Однак, як зауважує автор розслідування, "повернути історію назад не дозволив професіоналізм українських спецслужб, які звільнили Рибкіна і відправили його в Москву".

Він також пояснив, що Рибкін, спочатку заявляв про своє викрадення, після термінової поїздки в Лондон до Березовського дезавуював свої заяви. Це, на думку Лугового, було зроблено "за гроші".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News