У Франції визнали неконституційним податок, через який образився Депардьє

Субота, 29 грудня 2012, 16:18

Французька Конституційна рада визнала таким, що суперечить Основному закону, підвищення податку на дохід до 75%.

Підвищення податків для тих, хто заробляє понад один мільйон євро, було одним з ключових положень політики президента Франції Франсуа Олланда, передає Бі-Бі-Сі.

Ця політика викликала обурення бізнес-спільноти та змусили багатьох багатіїв заявити, що вони розмірковують про еміграцію.

Уряд Олланда пообіцяв доопрацювати податок, щоби він таки набув чинності у 2013 році та врахувати вимоги ради.

В оприлюдненому в суботу рішенні Конституційна рада Франції заявила, що новий рівень податку не базується на "рівності у суспільних обов'язках", оскільки, на відміну від інших податків на доходи, він застосовується до конкретних осіб, а не до домогосподарств.

Наприклад, це означає, що домогосподарство, де одна людина заробляє понад мільйон євро, сплачуватиме цей податок, а домогосподарство, де двоє заробляють по 900 тисяч євро, не буде.

Рада також розкритикувала нові методи обрахування податку.

Втім, глава французького уряду Жан-Марк Ойро заявив, що уряд просуватиме запровадження цього податку, але запропонує іншу систему.

Водночас цей новий податок вважають здебільшого символічним, оскільки його застосовуватимуть лише до близько 1500 людей упродовж короткого періоду у два роки. Але цей податок, разом з іншими податковими ініціативами, викликає бурхливі дискусії у Франції.

Французький актор Жерар Депардьє нещодавно оголосив, що переїжджає до Бельгії, щоб уникнути податку. Це викликало значне обурення серед лівих.

Крім того, лунали розмови, що, приміром, до Лондона можуть переїхати люди, зайняті у сферах з високими зарплатами, як-от, банківський чи фінансовий сектори.

Олланд, на відміну від багатьох інших європейських лідерів, виступає проти скорочення державних видатків, пропонуючи збільшення податків.

75-відсотковий податок був врахований у проекті бюджету, схваленому парламентом у вересні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування