Справу "одеського терориста Путіна" просять відправити на дорозслідування

Середа, 5 грудня 2012, 15:00

Приморський районний суд Одеси почав розгляд кримінальної справи щодо головного підозрюваного у підготовці терористичного акту проти президента Росії Володимира Путіна Адама Осмаєва.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", судове засідання проходить у присутності обвинувачуваного.

Воно почалося о 14.20 5 грудня, о 14.30 суддя дозволив зайти в зал журналістам, але заборонив проведення відеозйомки.

Після початку судового засідання захист передав суду клопотання про те, що справу необхідно відправити на дорозслідування. Своє клопотання захист аргументував тим, що свідчення ще одного підозрюваного по цій справі Іллі П'янзіна й самого Осмаєва розходяться.

Крім того, Осмаєв відмовився від тих свідчень, на підставі яких будується обвинувачення, а самі ці свідчення були отримані під час допиту, який проводився без адвоката.

Захист також вимагає в рамках досудового слідства призначити низку експертиз, які, зокрема, повинні підтвердити, чи був він присутній у квартирі по вулиці Тираспольській в Одесі, де 4 січня 2012 року стався вибух.

Станом на 15.20 суддя, що веде засідання, вийшов у дорадчу кімнату для прийняття рішення по цьому клопотанню.

Як відомо, 4 січня в одеській квартирі стався вибух, у результаті якого загинув громадянин Росії Руслан Мадаєв, а громадянин Казахстану Ілля П’янзін був госпіталізований. У квартирі знайшли компоненти вибухівки, на підставі чого порушили справу за ст. 263 КК і заарештували П’янзіна.

За версією правоохоронних органів, П’янзін і Мадаєв були членами банди Адама Осмаєва, раніше оголошеного в розшук за спробу замаху на Кадирова в 2007 році.

4 лютого в Одесі був затриманий і Осмаєв. 27 лютого російський "Перший канал" показав сюжет, у якому той зізнавався в плануванні замаху на тодішнього прем'єра РФ Путіна.

12 березня підозрюваним висунули обвинувачення у створенні терористичної групи й підготовці теракту (ст. 258 і 258-3 КК України).

14 серпня Апеляційний суд Одеської області виніс постанову про видачу правоохоронним органам Росії Осмаєва, якого затримали в Одесі і підозрюють у замаху на Путіна.

Європейський суд з прав людини рекомендував Україні не видаватийого Росії, після чого Україна прийняла рішення про призупинення екстрадиції Осмаєва.

Тим часом, П'янзін був екстрадований до Росії 25 серпня. 

Пізніше Осмаєв звернувся до громадськості із проханням не допустити його екстрадиції в Росію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...