Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Вбивця Путіна" боїться повторити долю російського опозиціонера

Четвер, 25 жовтня 2012, 20:14

Адам Осмаєв, звинувачений в підготовці замаху на Володимира Путіна, звернувся до громадськості з проханням не допустити його екстрадиції до Росії.

Про це йдеться в його зверненні, присвяченому викраденню з України російського опозиціонера Развозжаєва, якого зараз утримують в СІЗО Москви.

"Випадок з Развозжаєвим - це ще один наочний приклад того, як у Росії ставляться до політичних противників режиму будь-якої національності", - цитує Осмаєва УНІАН.

"Прошу вас звернути увагу на недавній випадок з російським опозиціонером Развозжаєвим, який був викрадений на території України, очевидно, спецслужбами Росії, коли він намагався отримати статус біженця в УВКБ ООН", - нагадав він.

Арештований просить "зробити все можливе, щоб не допустити і для мене такої долі, яка очікує мене в разі екстрадиції до Росії".

"Як ви бачите з останніх подій, російські спецслужби відчувають себе в Україні дуже вільно, тому немає нічого дивного в тому, що і тут до мене застосовуються тортури і шантаж", - йдеться у зверненні.

В кінці листа Осман ще раз просить "не допустити фізичної розправи наді мною з боку спецслужб Росії і повністю лояльною до них влади України в особі СБУ".

Як повідомлялося, 4 січня в одеській квартирі стався вибух, у результаті якого загинув громадянин Росії Руслан Мадаєв, а громадянин Казахстану Ілля П’янзін був госпіталізований. У квартирі знайшли компоненти вибухівки, на підставі чого порушили справу за ст. 263 КК і заарештували П’янзіна.

За версією правоохоронних органів, П’янзін і Мадаєв були членами банди Адама Осмаєва, раніше оголошеного в розшук за спробу замаху на Кадирова в 2007 році.

4 лютого в Одесі був затриманий і Осмаєв. 27 лютого російський "Перший канал" показав сюжет, у якому той зізнавався в плануванні замаху на тодішнього прем'єра РФ Путіна.

12 березня підозрюваним висунули обвинувачення у створенні терористичної групи й підготовці теракту (ст. 258 і 258-3 КК України).

14 серпня Апеляційний суд Одеської області виніс постанову про видачу правоохоронним органам Росії Осмаєва, якого затримали в Одесі і підозрюють у замаху на Путіна.

Європейський суд з прав людини рекомендував Україні не видавати його Росії, після чого Україна прийняла рішення про призупинення екстрадиції Осмаєва.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування