Мельникова таки екстрадують в Грузію - Генпрокуратура

П'ятниця, 11 січня 2013, 11:58

Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про екстрадиційний арешт громадянина Грузії Олега Мельникова.

Про це повідомила прес-служба Генпрокуратури України.

Згідно з інформацією, таке рішення було ухвалено для виконання всіх необхідних вимог для передачі затриманого грузинській стороні.

У ГПУ зазначили, що після затримання в Києві Мельников був попередньо заарештований на 40 днів.

"У цей період грузинська сторона надала Україні пакет необхідних документів для початку процесу екстрадиції", - зазначили у відомстві.

"9 січня Шевченківський районний суд ухвалив рішення про естрадиційний арешт Мельникова", - повідомили в прес-службі.

У Генпрокуратурі підкреслили, що протягом передбаченого законодавством двомісячного терміну буде проведено перевірку громадянства цієї людини, стану здоров'я, можливого її притягнення до відповідальності на території України, можливого її статусу біженця, а також інших даних.

У відомстві пояснили, що після проведення перевірки та встановлення відсутності перешкод для екстрадиції буде винесено постанову про початок екстрадиції Мельникова.

Така постанова, згідно із законодавством, може бути оскаржена в судовому порядку, також ця людина може звернутися до української влади з проханням про отримання статусу біженця.

Тобто, як підкреслили в прес-службі, інформація, що з'явилася в ЗМІ про те, що український суд відмовився видавати Тбілісі Мельникова, не відповідає дійсності.

"Суд виніс рішення про естрадиційний арешт, щоби виконати всі необхідні вимоги для передачі його грузинській стороні", - підсумували в Генпрокуратурі України.

"Весь процес проходить у суворій відповідності вимогам українського законодавства та європейської конвенції про видачу правопорушників", - запевнили в прес-службі відомства.

Згідно із законодавством, високопоставлений грузинський чиновник під час екстрадиційного арешту буде знаходитися в слідчому ізоляторі. Кримінальним процесуальним кодексом передбачений термін такого арешту до 12 місяців.

Колишній високопоставлений співробітник департаменту конституційної безпеки МВС Грузії Мельников звинувачується Головною прокуратурою Грузії в перевищенні службових повноважень, а також у причетності до вбивства в 2006 році громадянина Грузії Сандро Гіргвліані.

Грузинська прокуратура оголосила Мельникова в міжнародний розшук, після того, як він 2 грудня минулого року залишив Грузію, а 7 грудня він був затриманий у Києві.

Як відомо, раніше депутати Київради висунули пропозицію про те, щоб депутат Київради Анатолій Чуб, затриманий в Батумі, був виданий Україні "в обмін" на Мельникова.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування