Елітну землю під Києвом роздають під виглядом пасовищ

Субота, 12 січня 2013, 13:05

У Київській області чиновники роздають ділянки під забудову під виглядом пасовищ і сінокосів.

Створення так званих особистих сільських господарств є однією з найпоширеніших схем розбазарювання чиновниками землі в області, розповів ZN.UA заступник начальника відділу по боротьбі зі злочинами у сфері земельних відносин та на фондовому ринку УДСБЕЗ ГУМВС у Київській області Руслан Петренко.

"Співробітникам нашої служби по боротьбі з економічними злочинами традиційно доводиться розкривати махінації чиновників з землею. Ті, намагаючись відшукати "ласі" шматочки і замести сліди, проявляють неабияку фантазію. У хід йде лісовий фонд, землі якого на папері перетворюються на пасовища і сінокоси", - повідомив Петренко.

"Оскільки Київщина багата на водний фонд, не гребують і ним, активно "роздаючи" площі річок і водосховищ. Обдаровують стражденних і островами (не безоплатно, звичайно), в минулому році спокусилися навіть на землю міжнародного аеропорту", - зазначив правоохоронець.

Зокрема, в минулому році облпрокуратурою було порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб Обухівського райвідділу земельних ресурсів за фактом вчинення ними службового підроблення та зловживання службовим становищем при відведенні двом громадянам земельних ділянок загальною площею 1,8150 га для ведення особистого господарства в межах Старобезрадичівської сільради.

З метою спрощення процедури чиновники "намалювали" інформацію, що жадані земельні ділянки - це сінокоси. Насправді ж ті належали до земель лісогосподарського призначення і були в користуванні ДП "Київське лісове господарство". Але чиновники без проведення вилучення та зміни цільового призначення погодили сумнівний проект. Збиток – 1 466 520 грн.

В цей же час було порушено кримінальну справу за фактом підроблення та зловживання службовим становищем службовцями Обухівського райвідділу земельних ресурсів при відведенні 5-ти громадянам земельних ділянок загальною площею 5,1728 га для ведення горезвісного особистого господарства в межах все тієї ж Старобезрадичівської сільради.

Втім, спритні чиновники цього разу проявили фантазію: вносячи в довідку інформацію про те, що ці землі - пасовища, достовірно знали, що ті належать до земель лісогосподарського призначення. Їх експертна грошова оцінка склала 3 716 800 грн. Слідство триває.

Трохи пізніше, за матеріалами співробітників УДСБЕЗ ГУМВС України в Київській області, облпрокуратурою порушено кримінальну справу за фактом службового підроблення та зловживання службовим становищем співробітниками Обухівського райвідділу земельних ресурсів при відведенні 12-ти громадянам земельних ділянок загальною площею 11,4905 га, традиційно - для ведення особистого сільського господарства в межах популярної Старобезрадичівської сільради.

Облюбовані земельні ділянки традиційно нарекли сінокосами, хоча ті й належали до лісового господарства. Експертна оцінка вибулих з держвласності земель склала 9 284 323 грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...