Комуністи хочуть повернути радянську систему освіти. І корупцію?

Вівторок, 15 січня 2013, 09:57

Скасування зовнішнього незалежного оцінювання автоматично призведе до повернення корупції при вступі до вищих навчальних закладів.

Таке переконання голова парламентського комітету з питань науки і освіти, депутат від "Батьківщини" Лілія Гриневич висловила Радіо "Свобода", коментуючи ідею комуніста Ігоря Калєтніка скасувати ЗНО

"Я чітко пам’ятаю, як у 2002 році розгорталася тільки початкова дискусія щодо запровадження зовнішнього незалежного оцінювання, то ми в той час мали катастрофічну ситуацію з корупцією, зловживаннями при вступі до ВНЗ", - зазначила вона.

"І сьогодні така пропозиція від політиків свідчить про одне: вони хочуть повернути країну в минуле. Тому питання навіть сформульоване таким чином, щоб відмовитися від ЗНО, свідчить про просте меркантильне бажання – знову повернутися до корупційних схем, тому що це буде перший наслідок скасування ЗНО", - переконана Гриневич.
  
А депутат від КПУ Олександр Зубчевський, який також входить у комітет із питань науки і освіти, пояснив, що комуністи хочуть скасувати ЗНО, бо, "за великим рахунком, воно прийшло зі Західної Європи, зі США, а в свій час радянська освіта була однією з найкращих у світі" і "досягнення, які були в радянський час, це підтверджують".

"Тому що зовнішнє оцінювання не оцінює всю ситуацію підготовки студента, випускника школи, воно не може оцінювати безпосередньо його думки, його індивідуальність", - заявив Зубчевський.

"Тому ми вважаємо, що саме скасування зовнішнього оцінювання послугує нормальній ситуації в загальноосвітньому процесі і нівелює ті негативні моменти, які існують зараз", - заявив комуніст.

"Те, що вступні іспити дозволяють розкрити всю інтелектуальну здатність людини, – це однозначно так. А не ті тести, на які студенти фактично як роботи відповідають. Можна визубрити ті тести, але не проявити свій талант або не розкрити його в повній мірі", - сказав Зубчевський.

Між тим, директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна заявила, що більшість українців підтримують зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) і лише чверть опитаних вважають, що колишня система вступних іспитів – більш об’єктивна.

"Як за попередньої влади, так і за нинішньої позитивне ставлення до зовнішнього незалежного оцінювання не змінилося, більше того – рік у рік воно навіть зростає, оскільки люди бачать конкретні позитивні наслідки ЗНО", - зазначила Бекешкіна.

Проходження зовнішнього незалежного оцінювання є обов’язковою умовою вступу до вищого навчального закладу в Україні уже впродовж п’яти років, з 2008 року.

Орієнтовно наприкінці лютого парламентський комітет із питань науки і освіти планує провести слухання про законодавче забезпечення вищої освіти в Україні, в якому, зокрема йтиметься про роль і розвиток зовнішнього незалежного оцінювання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News