Відеокамери слідкуватимуть не лише за хворою Тимошенко – тюремники

Середа, 16 січня 2013, 18:10

Камери відеоспостереження планується встановити у всіх 6 лікарнях Харкова, де є палати для засуджених.

Про це повідомив заступник начальника Державної пенітенціарної служби в Харківській області Андрій Лапінський.

"На міжвідомчій нараді в прокуратурі області було прийнято рішення про встановлення відеокамер у всіх лікарнях, де виділено палати для лікування засуджених", - повідомив він.

За словами Лапінського, наразі камери відеоспостереження встановлені тільки в палаті Центральної клінічної лікарні №5, де проходить курс лікування екс-прем'єр Юлія Тимошенко.

"Коли встановлювалися відеокамери, враховувався статус засудженої, враховувалося, що на нас лягає великий важкий вантаж - організувати її безпеку та забезпечити охорону. Тож було прийнято таке рішення", - сказав чиновник.

Він зазначив, що гроші на встановлення відеокамер в установах виконання покарання у Харківській області стали виділяти тільки в останні 2 роки. Нині встановлено близько 300 камер, з них близько 70 в минулому році.

На сьогодні, за словами Лапінського, у Качанівській колонії камери встановлені на таких об'єктах як дисциплінарний ізолятор, ділянка тимчасового слідчого ізолятора, ділянка, де утримуються жінки, засуджені до довічного ув'язнення, у виробничих цехах, а також у всіх 6 палатах медичної частини.

"До житлових приміщень ще не дійшли. Але в 6 палатах, де лежать хворі, встановлено відеоспостереження. Це все пов'язано з фінансуванням. Поступово ми будемо їх встановлювати скрізь", - підкреслив він.

У той же час депутати від об'єднаної опозиції "Батьківщина" заявили, що готові зібрати гроші на установку таксофона в ЦКЛ №5, щоб забезпечити право Тимошенко на телефонні розмови.

"Головлікар сказав, що не заперечує. Нам відомо, що технічна можливість в "Укртелекому" є. Ми готові скластися своєю депутатською зарплатою і профінансувати вирішення цієї проблеми", - заявив депутат Андрій Сенченко.

Однак, за словами парламентаріїв, начальник Качанівської колонії Ігор Колпащіков їхню ініціативу не підтримав, заявивши, що чинне законодавство не передбачає можливості телефонних розмов для засуджених, які перебувають на лікуванні.

Водночас Колпащіков зазначив, що Тимошенко у порядку винятку надавалася можливість зателефонувати з ЦКЛ №5 близько 25 разів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування