Україна програє у Євросуді

Четвер, 17 січня 2013, 07:38

У четвер Європейський суд з прав людини оприлюднить 211 рішень по справах проти України, 206 з яких Україна напевно програє.

Про це пише газета Комерсант-Україна.

17 січня на сайті Європейського суду з прав людини буде оприлюднена велика група рішень за позовами, поданими громадянами проти держави Україна, повідомила прес-служба ЄСПЛ. Найбільш очікуваного рішення ЄСПЛ — вердикту по першому позову Юлії Тимошенко — у цьому переліку немає. 

206 справ стосуються "тривалого невиконання рішень національних судів". В 118 випадках держава не забезпечила виконання рішень, у яких громадянин виграв суд у держструктури або в підприємства в державній власності. 

У тому, що всі 206 позовів будуть програні Україною, сумніватися не доводиться - ЄСПЛ об'єднав їх у групу так званих "клонових", тобто типових справ, на які поширюється єдине рішення.

Невисокі шанси держави визнає й урядовий уповноважений України з питань ЄСПЛ Назар Кульчицький.

Він нагадав, що ще в 2009 році суд прийняв у справі "Юрій Іванов проти України" пілотне рішення — тобто таке, яке згодом має "клонуватися" на аналогічних справах. "Нам надавалася відстрочка для виправлення системних проблем, але Україна не змогла виконати в строк рекомендацію суду",— визнав чиновник. 

Згідно з практикою ЄСПЛ по клонах справи "Іванов проти України", суд зобов'яже Україну виплатити позивачеві з держбюджету вихідний борг (як правило, з урахуванням інфляційного індексу), а також відшкодувати моральний збиток у розмірі 3 тис. євро для тих, хто чекав виконання суду в Україні протягом понад три роки, або 1,5 тис. євро тим, хто чекав менше. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування