В Києві вимагали розслідувати смерть російського опозиціонера в Нідерландах

Субота, 19 січня 2013, 17:21

Розслідувати смерть російського опозиціонера Олександра Долматова, який просив політичного притулку у Нідерландах, вимагали в суботу під стінами посольства цієї країни в Києві.

В акції взяли участь шукачі притулку з Росії та активісти українських громадських організацій, передає Радіо Свобода.

У посольстві обіцяли провести розслідування, це може тривати до шести тижнів, зауважив учасник пікету, активіст російського руху "Солідарність" Михайло Маглов.

Долматов просив притулку через переслідування після заворушень на Болотній площі в Москві. Учасники акції під посольством також чекають на рішення щодо власного статусу в Україні, однак уже тривалий час не отримують відповіді.

За даними активістів громадської організації "Соціальна дія", також присутніх на мітингу, в Україні за 2012 рік отримали статус біженця тільки близько 40 осіб, із них жодного – з Російської Федерації.

У той же час, лідер незареєстрованої партії "Інша Росія", літератор Едуард Лімонов вважає, що його соратник по опозиції Долматов покінчив із собою в Нідерландах після допиту з застосуванням тортур, яким його піддали західні спецслужби.

"Після опублікування передсмертної записки Саші Долматова стало ясно, що його допитували голландські, а можливо, і натівські спецслужби. І мабуть, допитували з пристрастю", - написав Лімонов в своєму Живому журналі, передає Інтерфакс.

"Інша Росія", активістом якої був Долматов, вважає, що в його загибелі винні як російська, так і нідерландська влада.

Про можливу причетність іноземних спецслужб до смерті Долматова заявив напередодні "Інтерфаксу" експерт з російських силових структур.

На його думку, "зміст записки може свідчити про те, що якась іноземна спецслужба, не обов'язково нідерландська, спробувала або встигла завербувати Долматова".

Фотографії передсмертної записки Долматова викладена в п'ятницю в Твіттері журналіста Олега Кашина. Фотографії надіслав йому письменник Сергій Шаргунов.

"Мамо, мамусю! Я йду, щоб не повертатися зрадником, зганьбити всіх, весь наш рід. Так буває, витримай. Я прошу тебе, я з тобою. Нічого, ви витримаєте. Це кращий варіант. В Росії скажіть, що це просто нещасний випадок. Що довело мене до втечі з Росії. Лінь і нехлюйство не дали вивчити нові закони. Я зрадив чесну людину, зрадив безпеку Батьківщини. Якщо це можливо, відправте моє тіло до Росії. Росія сильна, як жодна інша країна. І буде тільки сильнішою. Жити в Росії (неразб.) краще, ніж де б то не було", - написано на листках, викладених у Твіттері.

Долматов, провідний конструктор одного з російських оборонних підприємств і фігурант "болотної справи", поїхав до Голландії, де попросив політичного притулку. 17 січня стало відомо, що він покінчив із собою після того, як влада Голландії в наданні політичного притулку відмовила.

Зі свого боку, повноважний міністр посольства Нідерландів в Москві Онно Елдеренбош повідомив журналістам, що, судячи з передсмертного листа Долматова матері, він покінчив з собою не через відмову в наданні йому притулку.

Росія зажадала від влади Нідерландів провести негайне розслідування смерті в цій країні росіянина.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування