Омбудсмен приїхала в лікарню до Тимошенко, але та не захотіла зустрітися

Понеділок, 21 січня 2013, 13:38

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська покинула лікарню, де лежить Юлія Тимошенко, не поспілкувавшись із засудженою екс-прем'єром.

"Я не попереджала про свій візит ні Пенітенціарну службу, ні пацієнтку. Пацієнтка перебуває в умовах лікарні, і я не маю права вриватися в палату", - сказала омбудсмен біля Центральної клінічної лікарні "Укрзалізниці" в Харкові, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Запитав начальник варти, чи хоче вона зустрітися, – вона поки що не висловила такого бажання. Якщо вона висловить таке бажання – у неї зараз донька (Євгенія Тимошенко), вона із мною зв'яжеться", - додала Лутковська.

Вона повідомила, що її візит пов'язаний із численними публікаціями про здоров'я й умови утримання Тимошенко, які носили суперечливий характер. Обмудсмен заявила, що хотіла особисто з'ясувати ситуацію.

Лутковська повідомила також, що оглянула приміщення, у яких перебувала Тимошенко.

"Перший етап пройшов зараз. Ми дуже уважно підійшли до вивчення ситуації… Зараз ми б хотіли під'їхати в колонію (Качанівська виправна колонія), подивитися деякі акти, документи, які нас цікавлять, і які є в особовій справі. Крім того, ми б хотіли поспілкуватися з обласною прокуратурою", - сказала обмудсмен.

Лутковська повідомила також, що за підсумками свого візиту в Харків планує дати прес-конференцію в Києві у вівторок.

Як повідомлялося, 8 січня 2013 року захисник екс-прем'єра, народний депутат Сергій Власенко оприлюднив відкритий лист Тимошенко до президента Віктора Януковича, в якому вона оголосила про початок особистої акції громадянської непокори.

Тимошенко, зокрема, відмовилася спілкуватися зі слідчими й прокурорами, добровільно їхати до суду у справі корпорації ЄЕСУ, повертатися в палату доти, доки там ведеться відеоспостереження й цілодобово перебуває варта, в якій чоловіків більше, ніж жінок.

Захист Тимошенко неодноразово заявляв про проблеми зі здоров’ям ще під час її перебування в Київському СІЗО й вимагав обстеження незалежними медиками, оскільки Тимошенко не довіряє українським лікарям.

9 травня минулого року Тимошенко перевели з колонії в Центральну клінічну лікарню №5 (Харків). Тактику й медикаментозне лікування екс-прем'єра в ЦКЛ №5 визначають німецькі лікарі з берлінської клініки "Шаріте".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...