Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ківалов розказав європейцям, що не лише Україна має проблеми в судах

Вівторок, 22 січня 2013, 19:36

Член юридичного комітету Парламентської асамблеї Ради Європи, депутат Партії регіонів Сергій Ківалов заявив у Страсбурзі, що не одна Україна має проблемне судочинство.

Про це йшлося у доповіді щодо роботи Європейського суду з прав людини та структурних недосконалостей судочинства країн-членів Ради Європи, яку він озвучив на сесії ПАРЄ.

Згідно з інформацією, Ківалов мав 13 хвилин на те, щоб представити документ обсягом у 25 сторінок.

"Я працював над доповіддю 2 роки, - розпочав він. - Джерелом праці стали відповідні слухання в ПАРЄ. За ними я організував в Одесі Міжнародну конференцію за участю суддів ЄСПЛ та інших правників"

Ківалов зізнався, що найважче йому було виокремити країни з найбільшими структурними проблемами у судочинстві. Таких, на його думку, є 9: Болгарія, Греція, Румунія, Італія, Україна, Росія, Молдова, Туреччина та Польща.

"Структурні проблеми країн не пов’язані з загальною кількістю скарг, які надходять з країн, - вважає Ківалов. - 90% скарг звідусіль є неприйнятними. Важливо знати, що Росія, Україна, Італія, Туреччина -  країни з високою численністю населення".

Ківалов завершив виступ тим, що дуже важливо розвантажити Євросуд з прав людини, здійснивши необхідні реформи національних законодавств та правничої практики країн-учасниць ПАРЄ.

Водночас депутат від "Батьківщини" Леся Оробець розкритикувала виступ Ківалова.

"Україна дуже добре знає Європейський суд. Це остання інстанція, куди українці можуть звертатися по справедливість. Це дорого та довго, але іншого механізму боротьби за справедливість немає", - заявила вона.

Оробець наголосила, що 9 з 10 судових рішень Євросуду з прав людини в Україні не виконуються.

"Що робити з державою, яка блокує рішення Європейського суду. Провідна проблема - це коли держава просто не хоче виконувати вердикти", - сказала депутат.

Оробець нагадала, що рішення у справі "Іванов проти України" було виголошено три роки тому, але досі не виконане. Рішення по справі Луценка - 8 місяців тому, і також - без втілення.

"Ківалов особисто впливає на діяльність судової системи України. Він - співавтор суперечливого законопроекту Про місцеві суди", - заявила політик.

Вона додала, що невиконання рішень Євросуду може призвести до підриву довіри до цієї інстанції.

"Крім зневіри, невиконані судові рішення можуть нести в собі загрозу для безпеки заявників", - сказала Оробець.

Як відомо, професор Нідерландського інституту з прав людини Університету Утрехта Антуан Безе заявив про неприпустимість того, щоб людина, яку Євросуд визнав порушником прав людини в Україні, одночасно звітувала щодо ситуації дотримання Європейської конвенції з прав людини у ПАРЄ. 

У свою чергу Ківалов заявив, що не бачить конфлікту інтересів у своєму виступі щодо прав людини у ПАРЄ.

Тиждень.ua

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...