Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Оробець: Багатьом депутатам слід було б відбувати термін не в Раді

Середа, 23 січня 2013, 13:46

Опозиційна депутат Леся Оробець вважає, що парламентські методи боротьби за особисте голосування вичерпані і залишилися лише силові методи.

Про це вона сказала "Тиждень.ua", коментуючи доповідь "регіонала" Сергія Ківалова на сесії ПАРЄ щодо роботи Європейського суду з прав людини і рішення останнього у справі "Волков проти України".

"У Партії регіонів є яка не яка більшість: 210 голосів плюс комуністи. Втім, не в хорошому тоні для ПР – відвідувати засідання парламенту, тому питання особистого голосування їм, як то кажуть, "в лом". Тобто люди будуть радше займатися бізнесом чи іншими справами, ніж приходити і працювати в парламенті", - сказала Оробець.

"Тому й з’являються ці жахливі для європейського ока відео: під газеткою, за двох, за трьох, за десятьох... І як би не було збоку смішно, зсередини це жахливо. З одного боку, мажоритарники, які вступили до більшості, втрачають будь-який голос, а з іншого, – такі, як пан Ківалов, продовжують творити юридичне крючкотворство, нібито захищаючи свою "бездоганну репутацію", - додала вона.

Оробець погодилася з думкою правників про те, що Ківалов мав право виступити з доповіддю у ПАРЄ попри те, що його фракція порушує норму про особисте голосування і що це було одним із аргументів для рішення Євросуду з прав людини на користь судді Волкова.

"Дійсно, якщо людину обрали, він є представником парламенту, я, будучи так само депутатом, не маю права критикувати волю власного народу", - уточнила вона.

"Але я маю право висловити власне судження. Воно полягає в тому, що багато кому з наших депутатів слід було б відбувати свій термін у зовсім іншому місці", - заявила Оробець.

Опозиціонерка зазначила, що у питанні особистого голосування все ж є "певні зрушення" завдяки руху "Чесно", завдяки тому, що журналісти багато разів ставили ці запитання.

"Якщо раніше все робилося нахабно й неприкрито, то тепер бояться якщо не заяв, то принаймні кулаків опозиції. Як людина, яка була в парламенті VI та VII скликання, я бачу різницю", - сказала Оробець.

"Інше питання, що всі парламентські методи боротьби за особисте голосування вже вичерпані. Залишаються непарламентські методи: блокування трибуни, кулаки... Мені як жінці, на яку уважно дивляться її діти, складно було б за таке агітувати. З іншого боку, я бачу, що наші опоненти до політичних аргументів глухі", - додала вона.

"Чи є методи відкликати депутата? Сьогодні немає. Але в опозиції є підготовлений закон про відкликання депутатів. Ми дуже сподіваємося, що під тиском громадськості та преси нам рано чи пізно вдасться його прийняти", - сказала Оробець.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування