Україна була готова до великого рахунку "Газпрому" - джерело

Субота, 26 січня 2013, 14:01

Можливе виставлення "Газпромом" великого рахунку НАК "Нафтогаз України" за недобір газу за контрактом 2009 року було одним з варіантів розвитку відносин, які відпрацьовувала українська сторона.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело.

"Таке, в принципі, могло статися, тому такий варіант завжди відпрацьовувався", - сказав він, підкресливши при цьому, що не володіє підтвердженням інформації про виставлення рахунку на $ 7 млрд, яку оприлюднила британська Financial Times.

Співрозмовник агентства відзначив, що якщо подібний рахунок дійсно виставлений, то вірогідним розвитком подій буде тривалий судовий розгляд. За його словами, позиція "Нафтогазу" в ньому не виглядає наперед програшною.

Джерело звернуло увагу на те, що Україні доведеться вказувати інформацію про такий позов, якщо він буде, в меморандумах при залученні коштів на міжнародних ринках. На його думку, в такому випадку фінансування Міжнародного валютного фонду стає ще більш значущим для країни.

У той же час співрозмовник агентства припустив, що інформація про виставлення такого рахунку може і не відповідати дійсності, оскільки, за його словами, Україна з урахуванням сумарних закупівель "Нафтогазу" і Ostchem виконала умови контракту щодо обсягів закупівлі газу у 2012 році з урахуванням допустимого 20-% відхилення від узгодженого обсягу.

Агентству "Інтерфакс-Україна" поки не вдалося отримати офіційного коментаря інформації FT від прес-служб віце-прем'єра Юрія Бойка, міністерства енергетики та вугільної промисловості і НАК "Нафтогаз України".

У той же час, у "Нафтогазі" агентству повідомили, що НАК "своєчасно і в повному обсязі сплатив весь отриманий природний газ за виставленим "Газпромом" рахунками".

У компанії також нагадали, що "Нафтогаз" неодноразово повідомляв російську компанію про намір знизити закупівлі природного газу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування