Акції протесту будуть знімати, щоб захистити активістів від міліції

Вівторок, 29 січня 2013, 13:01

Правозахисники збирають групу незалежного громадського спостереження на мирних акціях - ОЗОН, яка фіксуватиме те, що відбувається на мітингах.

Вони сподіваються, що неупереджена фіксація протестів на фото- й відеокамери допоможе в подальшому захищати демонстрантів у суді, повідомляє "Німецька хвиля".

Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук зазначила, що іноді учасники мітингів самі провокують правоохоронців порушувати закон, але здебільшого саме міліція неправомірно застосовує силу. 

"Учасники мітингів не володіють достатньою [доказовою] базою, щоб потім довести свою  правоту у суді", - зауважує Матвійчук.

Тому правозахисники збирають спеціальну групу незалежного громадського спостереження. Вступити в неї можуть усі охочі відстежувати та фіксувати все під час мирних зборів. Головна умова участі у групі – бути "над процесом" і лише фіксувати на фото чи відео акцію.

"Бути незалежним, коли твого друга тягнуть в автозак, дуже важко. Тому потрібні спеціально навчені люди, які відсторонено зніматимуть всі деталі, а не емоційні батальні сцени чи панорамні види, бо ж від цього мало зиску в суді", - каже Матвійчук.

За її словами, на всіх протестах у натовпі правоохоронець у цивільному обов’язково все фільмує, аби потім на цих фактах можна було висунути звинувачення учасникам мітингу.  Тож громадські організації хочуть використати цей прийом і для себе.

Спостережну групу називатимуть ОЗОН.

"Це начебто спеціальний захисний шар над учасниками мирних зібрань", - пояснює керівниця проекту зі створення групи Валерія Рибак.

Вона зазначає, що створили таку групу за аналогом російської Об’єднаної групи громадського спостереження (ОГОН), але "в Росії до цієї групи входять волонтери, а у нас це спеціально навчені люди".

Проект пілотний. Поки що в Україні його підтримує Євросоюз, але правозахисники сподіваються, що після закінчення тестової фази проекту група продовжить працювати.

Зараз вони активно агітують через соцмережі вступати до групи ОЗОН. Здебільшого відгукується молодь – активісти громадських рухів, які вже не раз брали участь в акціях протесту, розповіли у Центрі громадянських свобод.

"Учасники цієї групи не представляють нічиї політичні інтереси і не отримують за свою роботу гроші. Це своєрідна форма протесту проти свавілля правоохоронних органів", - підкреслила Матвійчук.

З лютого "ОЗОНівці" проходитимуть спеціальний тренінг, який допоможе їм у цьому.

Імовірно, зібрану незалежними спостерігачам інформацію заноситимуть у спеціальну базу, якою зможуть користуватися юристи чи журналісти для висвітлення подій під час акцій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування