Суддя Юдківська: Жодної затримки зі справою Тимошенко в Євросуді нема

Четвер, 31 січня 2013, 09:41

Жодної затримки у розгляді скарги Юлії Тимошенко в Європейському суді з прав людини немає.

Про це заявила в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" суддя Ганна Юдківська, яка бере участь у розгляді всіх скарг, поданих в ЄСПЛ проти України.

За її словами, зараз справа екс-прем'єра – "на стадії підготовки рішення".

"Як ви знаєте, в ЄСПЛ процес зазвичай проводиться письмово, і лише в особливих випадках проходять усні слухання. У справі пані Тимошенко такі слухання відбулися 28 серпня, після чого суд почав підготовку рішення. Комунікація зі сторонами у цій справі повністю завершена. Запевняю, жодної затримки тут нема", - заявила Юдківська.

На запитання, коли суд винесе рішення у справі Юлії Тимошенко, вона відповіла: "Я не можу точно відповісти на це запитання, сподіваюся, що незабаром рішення буде оприлюднене".

"Від ЄСПЛ в Україні очікують надто багато, і суд із його нинішньою колосальною завантаженістю не може виправдати ці очікування, якою би пріоритетною не була дана справа", - сказала суддя.

Юдковская нагадала, що справа Юрія Луценка, яка теж у пріоритетних, була розглянута за рік і 8 місяців, "і для суду це – рекорд швидкості, враховуючи, що у справі проводилися публічні слухання".

Скарга Тимошенко була подано в серпні 2011 року і перебуває на розгляді близько півтора роки, і, за словами судді, "було б щонайменше дивним у цій ситуації дорікати суд в якихось затримках".

"Оголошення рішення у справі Юрія Луценка відбулося рекордно швидко (через 2,5 місяці після публічних слухань – ред.), але це не означає, що в суду є можливість виносити рішення так само швидко в усіх пріоритетних справах", - сказала Юдківська.

"Крім того, можна подивитися на сайті суду комунікації (переписку зі сторонами) і відео публічних слухань в обох справах і переконатися, що вони відрізняються за обсягом – у справі Юлії Тимошенко порушується більше скарг, ніж у справі Юрія Луценка, відповідно, суду потрібно дати відповідь на більшу кількість правових питань", - додала вона. 

На запитання, що заважає ЄСПЛ виносити рішення швидше, Юдківська відповіла:

"Процедура складна – проходить комунікація, відповіді сторін спрямовуються одне одному для коментарів. Крім того, треба розуміти, що в кожного юриста в ЄСПЛ дуже велике навантаження, кожен паралельно веде десятки справ. У кожній справі постійно проводяться якісь дії, приходить кореспонденція, на яку потрібно відповісти в строк". 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News