Пайфер: У Януковича переоцінюють важливість України для Заходу

Вівторок, 12 лютого 2013, 08:39

Екс-посол США Стівен Пайфер вважає, що загроза вступу Києва до Митного союзу не змусить Захід закрити очі на політичні репресії й корупцію в Україні.

"Мені здається, що оточення Януковича переоцінює важливість України для Заходу", - заявив він в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"Можливо, ми на Заході ненавмисно зміцнили їх у цьому переконанні. Але мені видається сумнівним, щоб Захід відійшов від своїх цінностей заради того, щоб прийняти відступаючу від демократичних стандартів Україну", - сказав Пайфер.

"Загроза проросійського розвороту, можливо, набула б ефекту в 1990-х, коли Захід і Росія перетягували Україну на геополітичному канаті. Але мені не здається, що президент Обама разом із багатьма лідерами ЄС мислить такими категоріями. І подібна загроза не злякає Захід настільки, щоб відмовитися від своїх цінностей", - заявив він.

"Більше того, невже президент Янукович готовий настільки повернутися вбік Росії, щоб поставити під сумнів український суверенітет? Подібна погроза виглядає пустишкою", - сказав колишній посол США в Україні. 

Пайфер зазначив, що у 2010 році видавалося, що вибори президента були "відносно вільні й чесні", і влада США була готова до співпраці з обраним Віктором Януковичем.

"На жаль, останні три роки показали стабільний регрес у питаннях демократії в Україні: тиск на ЗМІ, не відповідні до стандартів ОБСЄ місцеві вибори й парламентські вибори-2012, виборче правосуддя для чиновників колишнього уряду", - заявив він.

"Усе це, поряд із враженням про те, що корупція збільшилася, заплямувало репутацію Януковича на Заході", - констатував екс-посол.

На його думку, "влада США й американці досі хочуть бачити Україну в якості сучасної європейської демократії з міцною ринковою економікою, однак регрес у демократії, який спостерігається останні три роки, викликав сильне розчарування".

Він також сказав, що офіційні особи США критикували процеси над Юлією Тимошенко, вважаючи їх політично мотивованими.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування