Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США і Європа погано відреагують, якщо Тимошенко засудять за вбивство – екс-посол

Вівторок, 12 лютого 2013, 08:57

Якщо Юлію Тимошенко засудять за вбивство Євгена Щербаня, це негативно позначиться на взаєминах України зі США та Європою.

Таку думку висловив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"Арешт, процес і засудження пані Тимошенко у 2011 році різко негативно позначилося на ставленні США до української влади. Підписання газових контрактів 2009 року, може, й було помилкою, але ніхто ні у Вашингтоні, ні в Європі не розцінював цю подію як таку, що підлягає кримінальному переслідуванню", - заявив він.

"Офіційні особи в США завжди вважали процес над Тимошенко політично мотивованим і були досить однозначні у своїй критиці. Фарсовий характер процесу не додав балів і без того низькій репутації української судової системи", - зазначив дипломат.

"Якщо українська влада пред'явить Тимошенко обвинувачення у зв'язку з убивством і засудить її, це також буде розцінено як політично мотивована дія. Це точно не допоможе взаєминам Києва зі США та Європою", - заявив Пайфер..

На запитання, як США відреагують, якщо Тимошенко не буде допущена до виборів-2015, він відповісти не зміг, але вважає наслідки такого розвитку подій негативними.

"Складно передбачити,  що буде через два роки. Однак ув’язнення ключового опозиційного лідера за політично мотивованими обвинуваченнями матиме суттєвий вплив на питання визнання подібних виборів вільними й чесними", - сказав Пайфер. 

Він також зазначив, що "на цей момент уряд США не обдумує санкції у відношенні України або окремих українських громадян, однак санкції вже активно обговорюються у Конгресі, після резолюції, ухваленої минулого вересня в Сенаті".

"Торішня дискусія у Конгресі щодо можливості введення санкцій проти України – це приголомшливий поворот подій: за минулі 20 років Конгрес – як демократи, так і республіканці – завжди був дуже проукраїнським. Такий розворот у ставленні повинен стурбувати українську владу", - сказав екс-посол. 

Він також уточнив: "Поки що Закон Магнітського застосовується тільки у відношенні Росії. Але дехто з конгресменів пропонує розширити його застосування й на інші країни".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування