Мін’юст заявляє, що Євросуд задовольнив менше 3% фінансових вимог українців

Вівторок, 12 лютого 2013, 11:57

Європейський суд із прав людини у 2012 році відхилив понад 97% фінансових вимог, які висували скаржники проти України, повідомляє Міністерство юстиції.

Торік заявники проти України до Євросуду вимагали сплатити їм компенсацію у сумі понад 241,5 млн. гривень, а суд відхилив вимоги на суму майже 234,5 млн. гривень, йдеться у звіті урядового уповноваженого з питань Європейського суду з прав людини за 2012 рік.

У звіті також зазначається, що станом на 31 грудня 2012 року в Європейському суді перебувало загалом понад 128 тис. справ проти усіх держав – сторін Конвенції про захист прав та основоположних свобод. Із них на долю України припадало 10450 справ, що складає 8,2% від загальної кількості справ, повідомляє Мін’юст.

Протягом 2012 року було розглянуто 171 справу проти України. За результатами їх розгляду суд виніс 11 рішень, в яких повністю визнав порушення, заявлені скаржниками.

Ще у 59 рішеннях Європейський суд установив відсутність ознак одного чи декількох стверджуваних заявником порушень та визнав відповідні скарги частково неприйнятними.

У 45 справах Європейський суд припинив провадження у зв‘язку з неприйнятністю заяв або тому, що скаржники перестали підтримувати свої заяви, інформує міністерство.

Крім того, протягом 2012 року було винесено 25 рішень щодо дружнього врегулювання справ.

У 37 рішеннях Європейського суду було постановлено про схвалення умов односторонніх декларацій Кабінету міністрів, якими уряд України визнавав порушення, зобов‘язувався сплатити компенсацію та усунути виявлене порушення.

У звіті урядового уповноваженого з питань Європейського суду з прав людини вказується також на 8 основних проблем, які у 2012 році призводили до констатації Європейським судом порушень Україною положень Конвенції.

Зокрема, це невиконання або тривале невиконання рішень національних судів, проблеми діяльності пенітенціарної системи, недоліки законодавства, судової практики тощо.

У звіті також йдеться про заходи, які вживає Кабмін України для виконання рішень Європейського суду з прав людини та для усунення проблем, що призводить до визнання цим судом порушень прав людини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News