МВФ не отримав відповідей від України щодо низки ключових питань?

Середа, 13 лютого 2013, 11:59

Перший заступник голови МВФ Девід Ліптон приїжджав у Київ у зв'язку з непоступливістю української влади у питанні підвищення цін на газ для населення й теплокомуненерго.

Про це сказало газеті "Комерсант-Україна" джерело, ознайомлене з подробицями переговорів місії МВФ із офіційними особами України.

"В уряді усе ще розраховують домогтися від Росії зниження ціни газу, що не лише зніме проблему підвищення тарифів, але й поліпшить ситуацію із платіжним балансом", - зазначив співрозмовник видання.

Ще одне джерело, ознайомлене з ходом переговорів, зазначає, що МВФ так і не отримав відповідей щодо інших ключових питань: перехід до вільного курсоутворення, проблем із несплатою ПДВ, а також відмови від практики авансового збору податку на прибуток. 

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко зазначив, що, виходячи з заяви, можна зробити висновок, що НБУ згоден на поступове збільшення валютного коридору, але МВФ не вимагає різкого переходу до вільного курсоутворення.

"У МВФ також не наполягають на секвестрі бюджету, чого можна було очікувати, виходячи з низьких прогнозів розвитку української економіки", - додав він.

Джерело газети в Нацбанку заявило, що там позитивно оцінюють результати візиту.

"Ми показали, що ситуація з платіжним балансом і резервами не є такою критичною, як уявлялося МВФ до візиту. Тому ймовірність відкриття нової кредитної лінії за підсумками роботи місії тільки зросла", - зазначив чиновник. 

Перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон приїжджав до Києва у передостанній день роботи місії Фонду.

Голова Мінекономрозвитку України Ігор Прасолов заявляв, що "нинішня місія попрацює з тим матеріалом і з тими питаннями, які ми надали", – і підписання нового меморандуму із МВФ може відбутися наприкінці березня. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування