Тимошенко без письмової згоди на етапування ніхто не чіпатиме - ДПтС

П'ятниця, 15 лютого 2013, 10:59

Державна пенітенціарна служба готова етапувати Юлію Тимошенко до Києва у випадку її письмової заяви з чітко висловленою позицією.

Про це заявив заступник начальника управління ДПтС у Харківській області Андрій Лапинський журналістам у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми готові вивезти, готові етапувати. Нехай вона сама напише, що вона готова, вона бажає брати участь у суді й що не має жодних претензій до нас. Нехай сама збере речі. А ми вже організуємо всі заходи й проведемо їх на достатньому рівні", - сказав він.

Начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков повідомив, що в четвер увечері, починаючи з 18 годин із проміжком у 40-50 хвилин, вони отримали три заяви від Тимошенко з вимогою негайно повідомити, чи планується її етапування й можливий час вивезення.

О 21.45 Колпащиков приїхав у ЦКЛ №5, де Тимошенко проходить курс лікування, щоб розповісти їй про порядок етапування, його умови і час виїзду. За його словами, доставка Тимошенко до Київ зайняла б близько 6-7 годин.

"Вона цікавиться часом, який буде витрачено на етапуавння. Це близько 6-7 годин, після чого вона висловлюється: "До речі, хочу вам сказати, що ви повинні діяти за законом. За законом, ви знаєте, що вивезення зі стаціонару взагалі заборонене. Я не повинна гробити своє здоров'я. Після того як усі катування будуть здійснені, мені доведеться ще досить довго поправляти своє здоров'я й ви це чудово знаєте", - переповів Колпащиков.

"Таку відповідь ми тлумачимо як відмову від участі в судовому засіданні у Києві", - заявив він.

Представники пенітенціарної служби зазначили, що вважають поведінку екс-прем'єра черговою провокацією, грою на публіку з метою сформувати громадську думку про те, що порушуються її права.

"Ми навчені гірким досвідом минулого року, коли вивозили Тимошенко з колонії в лікарню (навесні). Це закінчилося синцями й неправдивою інформацією вбік співробітників пенітенціарної служби. Такого ми, звісно, не допустимо й пальцем її ніхто не торкнеться", - сказав Лапинський.

У той же час, Колпащиков підтвердив, що перевозити з лікарні до суду можна лише за наявності виписки. "Для цього має бути виписка, згідно зі ст. 138 (УПК) засуджена, яка перебуває тривалий час у лікувальній установі, не може бути вивезена для проведення слідчих дій", - уточнив начальник колонії.

На запитання, чи буде Тимошенко етапована без виписки і її письмової заяви, він сказав: "Ми будемо розглядати, але повинна бути з її боку чітка позиція".

Колпащиков також повідомив, що для етапування екс-прем'єра було все готове, її планували вивезти о 5 ранку п'ятниці автотранспортом.

Напередодні ДПтС поширила відеозапис, у якому Тимошенко заявила, що вона не проти участі в засіданні суду у Києві, але підписувати нічого не буде.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...