У Польщі не хочуть через владу карати все українське суспільство

П'ятниця, 15 лютого 2013, 15:26

Підпис під Угодою про асоціацію України й Євросоюзу буде жестом для усього суспільства, а не лише для нинішнього уряду країни.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Єжи Помяновський в інтерв'ю DW у відповідь на запитання, чи підпишуть Угоду про асоціацію з Україною у листопаді 2013 року, якщо Юлія Тимошенко та Юрій Луценко ще перебуватимуть за ґратами.

"Це дуже важлива проблема, яку порушують багато країн. Нам видається, що Угода про асоціацію підписується не з конкретним українським урядом, а з усім українським суспільством – яке на сьогодні репрезентує цей уряд", - сказав дипломат.

"Ми не можемо непідписанням цієї Угоди карати ціле суспільство, віддаляючи його від Європи. Для Польщі підпис під Угодою про асоціацію є жестом для усього суспільства, а не лише для нинішнього уряду", - наголосив Помяновський.

Він також зазначив, що позиція щодо України європейських країн, зокрема Польщі й Німеччини, "у багатьох аспектах спільна".

"Різниця полягає радше в підході: фокусуватися на позитивних чи негативних питаннях. Ми хочемо бачити позитивні елементи в українському виборі, а не шукати того, що ускладнює (наближення України до ЄС). Проте стратегія стосовно України буде європейською, вона буде вироблена за участі усіх партнерів", - наголосив дипломат.

Помяновський підтвердив, що "Польща традиційно є активним адвокатом європейського вибору України".

"Проте ми завжди підкреслюємо, що це вибір України. Ми розуміємо застереження, які мають багато європейських урядів щодо України, коли йдеться про виконання основних вимог для зближення країни з Європою. Ми би хотіли, аби Україна ще краще виконувала ці зобов'язання", - сказав він.

"Рада ЄС визначила 19 основних елементів, котрі мусять бути виконаними. Ми знаємо, що українська сторона хоче говорити про це і прагне виконати якнайбільше із цих пунктів. Я глибоко переконаний, що це можливо", - заявив заступника голови МЗС Польщі.

"Подальше наближення України до Європи - це не просто питання необхідності, це в певному сенсі доля України. Адже насправді немає іншої дороги. Це єдиний напрямок, який дає Україні історичний шанс. Усі вагання, елементи торгування – з історичної перспективи повністю неправильні", - переконаний він.

Помяновський також зазначив: "Демократію не можна експортувати чи нав'язати. Демократію можна лише підтримати – тоді, коли вона народжується у думках та справах людей, котрі хочуть у цій країні запровадити такі цінності і таку систему".

"Сусідувати з диктатурою дуже важко. Демократія повинна розширюватися", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування