Член ЦВК: ймовірність позбавити депутата мандата - як зустріти інопланетянина

Субота, 16 лютого 2013, 11:24

У ЦВК не виключають, що ситуація з позбавленням депутатів Верховної Ради мандатів може повторитися.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" заявив член ЦВК Михайло Охендовський.

"Якби кожне рішення суду формувало нову судову практику, у нас могло б одночасно існувати багато таких практик, які різняться між собою. В тому числі і з подібних питань", - зазначив він.

"Що тут можна прогнозувати? .. Імовірність - все одно, що зустріти інопланетянина по дорозі на роботу: з точки зору формальної логіки вона незначна, а з точки зору побутової - п'ятдесят на п'ятдесят: або зустрінемо, або не зустрінемо...", - сказав член ЦВК.

Говорячи про недавнє рішення Вищого адміністративного суду України, в якому отримання депутатських мандатів Павлом Балогою (округ № 71) та Олександром Домбровським (округ № 11) фактично було оголошено незаконним, Охендовський поінформував, що поки в комісію надійшла лише постановляюча частина рішення суду, а мотивувальна ще не виготовлена.

За його словами, на ЦВК покладено обов'язок провести дії з організації підготовки і проведення повторних виборів. "Але не обов'язок їх призначити в який-небудь конкретний термін. Можливо, нам ще доведеться звернутися за роз'ясненням порядку виконання рішення. Для початку варто дочекатися мотивувальної частини", - сказав член ЦВК.

Він підкреслив, що призначити вибори можна лише на підставі закону "Про вибори народних депутатів", одного лише рішення суду, хай це навіть ВАСУ, недостатньо. Однак і Рада не уповноважена призначати повторні вибори депутатів.

"Але, тим не менш, саме вона є органом, від реакції якого багато чого буде залежати. Як би там не було, питання повторних виборів в 11-му і 71-му округах може набути актуальності, тільки якщо депутатів офіційно стане 443. Вибори в окрузі, де немає вакантного мандата, неможливі", - зазначив він.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...