Посол назвав "можливо, помилковим" враження про холодність ЄС до України

Неділя, 17 лютого 2013, 10:22

Посол Німеччини в Україні Кристоф Вайль вважає, що українська культура є частиною європейської.

Про це він сказав у коментарі "Німецькій хвилі" після зустрічі зі студентами та викладачами Донецького національного університету в рамках неофіційних днів Німеччини у Донецьку 13-14 лютого.

За словами посла, зустріч з назвою "Угода про асоціацію між Україною та ЄС: економічний потенціал та виклики" зібрала аншлаг. Дипломат підкреслив, що Угода про асоціацію сьогодні - найактуальніше питання як для України, так і для Євросоюзу.

Адже документ, який нараховує більше 1000 сторінок, містить у собі й угоду про зону вільної торгівлі. І якщо вона запрацює, то, за словами посла, надасть великі можливості для притоку західних інвестицій в Україну та модернізації її економіки.

"І я не думаю, що Митний союз зможе зробити те ж саме",- підкреслив Вайль, хоча й зауважив дипломатично, що "добрі стосунки з Росією потрібно мати в будь-якому разі".

Інтерес до теми великий повсюди, і рівень дискусії майже не відрізняється по регіонах, зазначив посол. Утім, Вайль припустив, що у мешканців західних регіонів в цьому контексті є певні переваги: година їзди - і вони вже досягають кордону з Євросоюзом.

За словами посла, на зустрічі пролунало питання про європейську ідентичність України.

"Для мене цілком зрозуміло, що українська культура є частиною європейської. І хоча я недосконало знаю українську мову, проте знайомий з письменниками, твори яких були перекладені на німецьку. Це - Жадан, Андрухович, Забужко. Для мене це сучасна європейська література, яку б я радив читати і молоді".

Очевидно, питання про європейську ідентичність виникло через враження, можливо і помилкове, що Євросоюз останнім часом доволі холодно ставився до України, припустив посол.

В межах неофіційних днів Німеччини у Донецьку відбувся також футбольний матч "Шахтар" - "Боруссія", показ німецько-української постанови опери Вагнера "Летючий Голландець" та візит групи німецьких бізнесменів.

Під час матчу Ліги чемпіонів між "Боруссією" й "Шахтарем" 13 лютого троє неонацистів з Німеччини напали на німецьких футбольних активістів.

Повернувшись до Німеччини, побиті активісти написали заяви до поліції. Нападників майже відразу затримали. Проти них відкрито кримінальну справу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування