Судами були заборонені 90% мирних зібрань - дослідження

Понеділок, 18 лютого 2013, 21:13

За 2 останні роки в Україні були заборонені судами 90% мирних зібрань.

Таку статистику наводять у Центрі політико-правових реформ, повідомляє "Канал 24".

"За три роки, відколи центр проводить дослідження, інтенсивність заборон мирних зібрань зросла в 3,5 рази", - розповів спеціаліст центру Максим Середа.

Як відомо, право на мирні зібрання, як і можливість заборони їх судом, в Україні регулюється лише 39 статтею Конституції.

Втім, зазначають в організації, у головному документі країни не враховані деякі деталі, які спричиняють обмеження свободи громадян.

До слова, відповідно до Конституції, громадяни мають право на мирні зібрання без зброї, про проведення яких повинні завчасно попереджати органи виконавчої влади.

Своєю чергою, суд має право заборонити протест, якщо визначить, що він шкодить інтересам національної безпеки та громадського порядку.

Втім, в які саме строки громадяни повинні повідомляти про акцію протесту - досі не визначено.

Водночас, один експерт уточнив "Українській правді", що в наведеному звіті Центру йдеться не про 90% усіх мирних зібрань, а виключно про ті, проведення яких було оскаржено в суді першої інстанції.

"Насправді ж, статистика по мирних зібрання протилежна: в 2012 році було проведено 63001 політичний протест (цифра може бути меншою, бо не зрозуміла методика підрахунку МВС), а судових заборон на проведення – 313 (згідно реєстру судових рішень)", - наголосив експерт, пославшись на аналітику.

Він додав, що Адміністрація президента зараз просуває закон про мирні зібрання, згідно з яким повідомляти про мирні збори треба буде не менше, ніж за 48 годин. В разі ухвалення, на думку експерта, "статистика дійсно буде 90% заборон".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування