Експерт про саміт Україна-ЄС: Потискання рук буде досягненням

П'ятниця, 22 лютого 2013, 12:54

У Євросоюзі дуже роздратовані позицією президента Віктора Януковича щодо ЄС і співпраці з Росією.

Таку думку "Українському тижню" висловив британський дослідник української історії та сучасної політики Ендрю Вілсон.

"У Євросоюзі дуже роздратовані невиконаними обіцянками. Янукович не раз за різних нагод натякав про готовність до компромісу і ніколи не зробив цього. Тому деякі чільні політики в ЄС розчаровані й роздратовані на особистому рівні", - сказав він.

На питання, чи Януковиич так поводиться, щоб навмисно зіпсувати собі репутацію в Брюсселі, Вілсон відповів:

"Ні, він просто не розуміє, як працює Євросоюз. Вважає, що все вирішуватиме реальна розстановка сил, що ЄС лише робить порожні заяви щодо справи Тимошенко та інших проблем, пов’язаних із правами людини. Не вірить у це. Розраховує, що найважливіше – це Realpolitik, але ЄС справді вірить у дещо з того, що проголошує. Тому його modus operandi штовхає його в інший бік".

При цьому Вілсон сказав, що не може вважати Януковича успішним маніпулятором.

"І згадаю ще раз, що на особистому рівні деякі європейські політики дуже роздратовані його тактикою у веденні переговорів. Януковичу Європа потріб­­на, навіть якщо не потрібен Євросоюз як такий. Йому необхідний ще один якір, коли він веде переговори з Росією. Інакше росіяни пропонують гірші домовленості", - сказав він.

"Це правда, що чимало людей в оточенні Януковича, особливо на силових посадах у міністерствах, пов’язані з Росі­­єю. І водночас, хоча деякі українські олігархи також мають тісні зв’язки з РФ і залежать від неї, Янукович повинен принаймні вдавати, що захищає інтереси "національної" олігархії. Ніхто з її представників не хоче, щоб їх проковтнули російські партнери", - додав Вілсон.

На питання, чи, на його думку, Київ хоче зірвати саміт із ЄС, він відповів:

"Так. Один з українських часописів якось навіть намалював таблицю попередніх самітів ЄС – Україна і того, як українська сторона фактично намагалася саботувати майже кожну з тих зустрічей. Можливо, цього хочуть не всі у вашому уряді, можливо, є лише окрема група, але нещодавно ми побачили нові звинувачення проти Тимошенко в організації вбивства Євгена Щербаня, що стало додатковим чинником, який посилює сумніви стосовно саміту. Я вважаю, що ніхто в Брюсселі не чекає з нетерпінням тієї зустрічі. Але іншим важливим чинником є те, що Україна – одна з шести держав у програмі Східного партнерства ЄС".

Вілсон вважає, що саміт у Брюсселі може просто стати формальністю.

"Я думаю, що так, це можливо. Обидві сторони ще надто далекі одна від одної. Але справи такі кепські, що навіть символічне фотографування і потискання рук на саміті ЄС – Україна буде досягненням. Насправді це не зовсім крайній термін, то намагання спрямувати розвиток подій у щось суттєве перед Вільнюським самітом. Саме цього хочуть усі", - сказав він.

"Мистецтво дипломатії полягає в тому, що жоден крайній термін насправді не крайній. Сторони постійно пересувають стовпчики у воротах, так би мовити. Але очевидно, що саміт Україна – ЄС – ключова подія", - додав Вілсон.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...