ЄС стане мовчазним спостерігачем за процесами в Україні - експерти

П'ятниця, 22 лютого 2013, 14:43

На думку більшості експертів, цьогорічний саміт Україна використає, аби офіційно підтвердити свої зобов’язання щодо виконання вимог ЄС, проте не дотримуватиметься їх.

Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи".

Ще частина експертів вважає, що саміт нічого не змінить у двосторонніх відносинах, матиме декларативний характер і не призведе до жодних змін у політиці ані ЄС, ані України.

Думки експертів стосовно наслідків саміту Україна – ЄС для зовнішньої політики України розділилися на три майже рівнозначні групи.

Відносна більшість експертів певні, що вплив ЄС на Україну послабиться, "ЄС буде мовчазним спостерігачем за процесами в Україні".

Ще майже третина експертів вважає, що Україна все більше входитиме в зону впливу Росії, буде розпочато переговори про вступ до Митного союзу або іншу форму інтеграції з цим об’єднанням і стільки ж експертів впевнені, що Україна залишиться поза інтеграційними процесами.

Стосовно впливу саміту на розвиток внутрішньої ситуації в Україні, думки експертів поділилися практично навпіл: одні вважають, що саміт не матиме жодних наслідків, а інші впевнені, що влада діятиме всупереч вимогам ЄС і досягнутим на саміті рішенням.

Більшість експертів впевнені, що одні вимоги, висунуті ЄС, частково намагатимуться виконати, а інші – ігноруватимуть.

Серед вимог, які влада виконуватиме, – ті, які стосуються лібералізації візового режиму, та реформи, які не загрожують корпоративним інтересам влади. Крім того, влада намагатиметься здійснити реформи, необхідні для підготовки до започаткування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, а також схвалення Виборчого кодексу України.

Основна вимога, яку влада ігноруватиме, стане вимога неприпустимості застосування вибіркового правосуддя і звільнення політичних в’язнів.

На переконання більшості експертів, найбільше впливатимуть на позицію ЄС під час переговорів на саміті факти вибіркового правосуддя в Україні, зокрема, ув’язнення опозиційних політиків. Матимуть вплив і відсутність або недостатня ефективність реформ в Україні та посилення авторитарних тенденцій в Україні, монополізація влади.

Більшість експертів вважають, що вирішення питання політичних в’язнів, зокрема, Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, є в цілому важливим, але не вирішальним для активізації відносин ЄС з Україною.

Опитування експертів "Саміт Україна – ЄС: чого очікує громадськість" було проведено з 15 по 20 лютого 2013 року. У ньому взяли участь 90 експертів, серед яких, зокрема, директор "Демініціатив" Ірина Бекешкіна, аналітик Інституту Євро – Атлантичного Співробітництва Володимир Горбач, директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії МЗС

Григорій Перепелиця, політолог, доцент кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Андреас Умланд.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...