Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко придумав, як очистити суди

Вівторок, 26 лютого 2013, 20:22

Чистку судової системи України можна здійснювати через використання рішень Європейського суду з прав людини проти держави.

Таку ідею озвучив екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який відбуває покарання у Менській колонії, в інтерв’ю блогеру Роману Шрайку.

"Ключовий елемент - очистка судів та правоохоронних органів, нині повністю залежних від адміністрації президента та Генпрокуратури", - зауважив він.

"Я впевнений, що знайшов дієвий спосіб правової люстрації цього ЗАО через використання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), єдиного суду, чиї рішення є об'єктивними та визнаються українським суспільством", - зазначив політик.

"Згідно наших законів, рішення ЄСПЛ - джерело права і є обов'язковим до виконання в Україні. Відтак, я пропоную законодавчо встановити обов'язковість відсторонення від посад усіх слідчих, прокурорів і суддів, чиї рішення були визнані ЄСПЛ порушенням прав українських громадян", - заявив Луценко.

"На сьогодні Україна програла близько тисячі таких справ. Це дає можливість очистити українські суди на 3-9 тисяч суддів (в залежності від одноосібного чи колегіального розгляду справи), ще більшої кількості прокурорів та слідчих", - вказує він.

"Тільки після визнання мого арешту незаконним треба зняти із займаних посад першого заступника Генпрокурора, 21 прокурор з особливо важливих справ ГПУ і 12 суддів Печерського районного та київського Апеляційного судів, які причетні до мого 1,5-річного незаконного ув'язнення", - уточнив екс-міністр.

"І тоді б Ренат Кузьмін не продовжував керувати політичною опричниною щодо опонентів Януковича, а суддя Вовк не забирав би приватний будинок вчительки української мови, що приглянулася якимось багатим потворам", - додав він.

Луценко переконаний, що "такий спосіб правової люстрації важливий ще й як профілактика на майбутнє".

"Він мінімізує телефонне право АП і ГПУ при будь-якому наступному президентові чи генпрокуророві", - підсумував він.

Як відомо, Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт Луценка та постановив виплатити йому компенсацію.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування